In lumea satelor, in ziua de Craciun, dis-de-dimineata, gospodarul aduce din sura un brat de paie. Adunate in manunchiuri, paiele sunt aruncate in vatra focului, in timp ce se repeta urarea: "Atatea paie/Atatia miei/Atatia purcei/Atatia boi/Atatea oi/Atatea vaci/Atatia turmaci".

In Muntenia si Oltenia, gospodina pregateste din timp, inainte de micul dejun al primei zile de Craciun, apa norocului. Aceasta licoare se prepara din agheasma si infuzie de plante - menta, levantica si muscata. Stapanul casei spune o rugaciune inainte de degustarea bucatelor, iar sotia lui stropeste casa cu aceasta apa norocoasa. In familiile care au avut mari necazuri pana la Craciun, ritualul se repeta timp de 7 zile.

La masa sarbatoreasca, dupa sosirea musafirilor, mesenii rostesc o rugaciune, iar cel mai varstnic musafir binecuvanteaza bucatele, spune rugaciunea "Tatal nostru" si face o invocare a bunastarii pentru membrii acelei familii: "Doamne Iisuse Hristoase, Mantuitorul nostru, ajuta-i sa fie ocrotiti de ghinion, sa aiba belsug, sa poata oferi din prea plinul lor si celor nevoiasi. Faca-se Voia Ta!".

Citeste si:

Aceasta sfanta zi poate sa reprezinte inceputul unei noi etape in viata fiecaruia dintre noi. Cine cultiva in prima zi a Craciunului virtutea bunei-dispozitii se va bucura un an intreg de multumire, bunastare si buna intelegere cu ceilalti.

Din mosi-stramosi se obisnuieste ca in dimineata de Craciun sa se aseze in mijlocul mesei festive un vas de flori in care stapanul casei sa aseze un buchet alcatuit din spice de grau, crengute de brad, de menta, busuioc si patrunjel. Acest "snop" se leaga cu o panglica rosie si un fir de beteala aurie. Deasupra buchetului se pune o iconita a Mantuitorului. Dupa Boboteaza, acest buchet se pastreaza la icoana pentru a aduce prosperitate in gospodarie, dar si pentru a scapa de ghinioane si resentimente