La tara se pastreaza o multime de traditii legate de Ignat

"Inima are doua camere: cea din dreapta e a femeii, cea din stanga - a barbatului. Daca in camere sunt cheaguri de sange, inseamna ca la anul stapanii porcului dau de bani", ne povesteste Ion Olteanu, de 59 de ani, din satul Voroveni, judetul Arges. Acesta e doar unul din "miturile" legate de taierea porcului.

La prima ora a diminetii, cinci barbati se indreapta spre casa Mariei Grigore. Cutitul din mana lui Ion Olteanu nu anunta nimic bun pentru purceaua din cocina. Se aud tipete sfasietoare care in cateva secunde se transforma intr-un horcait inecat de sange. Imediat scroafa este urcata pe un carucior de butelie. "Ba, o zice lumea ca am innebunit, ca plimbam porcul cu sareta prin sat!" se amuza copios Ion. "Acum ne-am modernizat. Folosim butelia. Pe vremuri foloseam lemnele sa-l parlim, dar cu butelia dureaza mai putin", ne povesteste Ion. Dupa ce a fost parlit si curatat urmeaza aghesmuirea si crucea pe frunte. Catalin, unul din nepotii lui Neluta, asteapta cuminte sa primeasca basica. "Mergem cu ea la colindat, ca facem rost de mai multi bani", spune el.

Splina vesteste o iarna grea

Macelarii mureseni care au taiat porcii de Ignat prevestesc o iarna grea incepand din luna ianuarie, transmite Rompres. Satenii sustin ca la animalele sacrificate au constatat ca splina e mai groasa in a doua jumatate, ceea ce inseamna ca iarna va veni cu adevarat in ianuarie si februarie.

Batranii spun ca ratul porcului e bun contra durerilor: "I l-am dat fiului meu, ca are probleme cu salele si asa se zice la noi, ca cine are dureri sa manance ratul porcului", ne-a spus Neluta


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.