5, 4, 3, 2... nu a mai ramas decat foarte putin pana la intrarea in Noul An, cu atat mai mult asteptat cu cat marcheaza, in sfarsit, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Vom fi mai buni la anul, mai generosi, mai veseli, mai bogati? Nimeni nu poate spune cu certitudine ce ne va rezerva primul an "european", dar, pana atunci, un lucru stim cu siguranta: pregatirile pentru Revelion vor fi aceleasi ca si in mod obisnuit: nelipsitul du-te-vino dupa cumparaturi, alegerea tinutei, si, cel mai important, alegerea locatiei in care ne vom petrece noaptea dintre ani.

Revelion autohton

In ceea ce priveste locatiile pentru Revelion, oferta agentiilor de turism pentru petrecerea minivacantei de iarna este pe cat de bogata, pe atat de variata, pornind de la statiunile autohtone si cele de pe culmile inzapezite ale muntilor Alpi din Austria, pana la splendoarea luxosului Paris si exoticele locatii din apropierea Marii Rosii, sub soarele arzator al Egiptului.

Chiar daca iarna de anul acesta nu este inca foarte darnica in ceea ce priveste zapada din statiunile autohtone, ofertele pentru un sejur la munte, cel putin in statiunile de pe Valea Prahovei, includ totusi... un strat de nea artificiala. Lasand gluma la o parte, pretul unui sejur de patru zile, la un hotel de doua stele din Sinaia, incepe de la 707 lei. Veti avea in schimbul acestei sume pensiune completa, cina festiva de Revelion si carnaval. Ceva mai sus, la cabana Trei Brazi (trei stele), un sejur de patru zile plus cina festiva de Revelion costa 1.000 de lei, iar un altul de sase zile la Poiana Brasov, incluzand cazare la un hotel de patru stele, mic dejun, cina romaneasca, meniu special de Revelion si carnaval costa 3.245 lei/persoana.

La schi, in Austria

Celor care nu se multumesc cu un Revelion autohton, agentiile de turism le dau posibilitatea de a alege un sejur peste hotare, pornind de la inzapezita Austrie pana la romanticul Paris sau luxuriantele destinatii cubaneze ori egiptene. Pentru amatorii sporturilor de iarna, faimoasa statiune Kaprun (Austria), ofera tuturor practicantilor de schi, snowboard ori alte sporturi de iarna posibilitatea de a se rasfata pe cei 130 de kilometri de partii amenajate pentru toate nivelele de dificultate.

De asemenea, sunt disponibili si 200 de kilometri de trasee pentru excursionisti, dar si multe alte activitati. Satucul aflat in inima "regiunii" Europa Sport este prima statiune cu domeniu schiabil pe ghetar. Un sejur de patru zile, cu demipensiune, la un hotel de patru stele, costa 435 de euro/persoana. O alta varianta de petrecere a vacantei in Austria este statiunea Piesendorf, aflata la opt kilometri de nu mai putin faimoasa Zell Am See. Un sejur de sapte zile, cu demipensiune, la un hotel de trei stele, costa aici aproximativ 542 de euro. Pentru cina de Revelion, va trebui sa mai achitati in plus 53 de euro de persoana.

Paris, Paris

Cei care doresc sa simta pulsul capitalei Frantei si sa o vada in splendoarea ei din varful celor 1.665 de trepte ale Turnului Eiffel, sa arunce un ochi in vestitul cabaret Moulin Rouge, sa asculte linistitorul susur al Senei, intr-o plimbare cu vaporul, pot alege o excursie la Paris. Un sejur de patru zile in capitala Frantei, care se vrea mai mult decat simpla excursie, costa de la 619 euro/persoana (cazarea la hotel de trei stele), respectiv 779 euro/persoana (cazarea la un hotel de patru stele).

Excursia le rezerva iubitorilor de istorie si de arta o serie de surprize, printre care vizitarea Palatului Regal, devenit azi unul dintre cele mai frumoase si bogate muzee ale lumii, cu peste 35.000 de exponate, a celebrului edificu gotic, Catedrala Sacre Coeur, a vestitului cabaret Moulin Rouge si a Obeliscului din Luxor, vechi de 3.200 de ani, care impresioneaza prin frumusetea arhitecturala, si bineinteles a simbolului Parisului, Turnul Eiffel. La toate acestea se adauga o plimbare cu vaporul pe Sena si cinele in restaurante cu specific traditional din Place du Tertre. Cei care vor vrea sa-si petreaca noaptea dintre ani in celebrul Moulin Rouge vor mai achita in plus inca 200 de euro, iar pentru cina la un restaurant cu specific local, 100 de euro, iar daca vor dori sa descopere farmecul Revelionului in strada, pot merge pe Champs Elysee, cel mai cunoscut si frumos bulevard din lume.

Citeste si:

Revelion... la soare

Pentru aceia care deja simt dorul verii si tanjesc dupa un sejur "estival", terasele egiptene, scaldate de soare, din apropierea Marii Rosii, cu gradini luxuriante cu palmieri si plante exotice ofera satisfactia unui Revelion..."de vara". Un periplu de opt zile la Sharm El Sheikh, printre multimea de monumente istorice ce dateaza de mii de ani si peisajele de vis ale plajelor din tara faraonilor, costa intre 425 de euro/persoana (all inclusive, la un hotel de trei stele) si 610 euro (all inclusive, la un hotel de cinci stele). Pentru noaptea de Revelion, se achita un supliment obligatoriu de 90 de euro/persoana (adulti), respectiv 45 euro /persoana (copii).

O alta destinatie de lux este indepartata Cuba, preferata din ce in ce mai mult de persoanele cu bani. Plimbarile pe plajele inconjurate de gradinile tropicale, croazierele cu vaporul pe raul Canimar, insotiti de muzica traditionala live , un popas la ferma "La Arboleda", unde se poate inota in rau, pescui sau calari si, bineinteles, delicioasele pranzuri cu specialitati cubaneze sunt numai cateva dintre serviciile incluse in programul excursiei. Preturile sunt pe masura serviciilor oferite, astfel ca un sejur de zece zile all inclusive (cazarea fiind asigurata la hoteluri de patru, respectiv cinci stele) costa 2.325 euro/persoana.

Restaurant sau club?

Cei mai putin norocosi, care nu pot pleca mai mult timp din localitate si raman in Capitala, insa nu le surade ideea de a petrece noaptea dintre ani in fata televizorului, pot alege unul dintre cluburile sau restaurantele bucurestene, care organizeaza petreceri speciale de Revelion. Si la acest capitol, oferta este destul de bogata, iar preturile incep de la 150 de lei si depasesc 600 de lei, in functie de locatie. De exemplu, o petrecere in restaurantul Persia va costa in jur de 240 de lei de persoana. Veti "consuma" in schimbul acestei sume un meniu bogat, traditional romanesc, dar si cu specialitati "importate", care include, printre altele: toba, lebar, caltabos, sorici, sunculita, icre, o portie de file de cod, cu garnitura de cartofi natur, sos de lamaie cu capere, o portie de curcan la cuptor cu varza calita, una de muschi de porc impanat cu cartofi prajiti etc.

La acestea se adauga cafeaua, tortul, alunele, fructele, bauturile racoritoare si alcoolice plus programul artistic. Tot atat costa petrecerea noptii dintre ani si la restaurantul Dealu Mare, ceea ce difera este doar meniul. Iata si cateva dintre specialitatile propuse: tartine cu ou de prepelita, somon fume cu capere si lamaie, bulgarasi din branza cu nuca de cocos si fistic, piftie de curcan, fructe de mare, rondele de somon cu sos arabesc, sarmale, rulada de curcan, muschi impanat de porc etc. Nu vor fi omise bauturile alcoolice si racoritoare, cafeaua si capuccino,tortul, inghetata casei, fructele plus programul cu muzica live si DJ.

Daca vreti un Revelion tipic frantuzesc, dar nu v-ati putut deplasa la Paris, puteti alege un restaurant cu specific frantuzesc, atat in ceea ce priveste decorul, dar, mai ales, specialitatile oferite. De exemplu, la restaurantul Mon Jardin, cina festiva de Revelion, la care se adauga muzica live a unei orchestre a localului, costa 350 lei de persoana. Platoul cu somon marine, icrele de somon, portiile de hering in vin rosu si pasare in aspic, buche-urile cu creveti, consome-ul de parmezan, rata cu portocale si piureul de castane, o serie de branzeturi frantuzesti sunt numai cateva dintre specialitatile pe care veti avea ocazia sa le degustati. La toate acestea se adauga desertul surpriza, bauturile alcoolice si racoritoare, precum si programul artistic.

Cei mai tineri, care vor o petrecere nonconformista, pot alege traditionalul Revelion organizat de Club A, care propune preturi studentesti. Intrarea costa doar 10 lei de persoana, iar, cum dansul nu prea merge cu stomacul plin, din partea casei veti primi tot un meniu nonconformist: cozonac, muraturi, zeama de varza si, bineinteles, sampania de la miezul noptii! De la bar, va puteti cumpara o bere (intre 24 si 15 lei), un cuba libre (5 lei), un whiskey cola (8 lei) etc. DJ-ul are pregatite deja muzici saltarete din toate timpurile, tinuta nu este obligatorie, si... mai important: daca vreti sa prindeti un loc, grabiti-va, pentru ca nu se fac rezervari, iar locurile se ocupa in ordinea sosirii.

O alta varianta este Club Twice, unde anul incepe cu... distractie dubla. Adica, la subsol va fi un Revelion pentru cei mai romantici, cu muzica asortata privirilor galese la lumina lumanarilor, iar sus, muzica de dans plus o serie de alte surprize. Intrarea costa doar 20 de lei, iar de la bar va puteti cumpara cocteiluri si sampanie, precum si diferite feluri de pizza, grill si salate speciale. Inchirierea unei mese la subsol costa intre 150 si 300 de lei, pentru o pizza veti achita intre 70 si 120 lei, un espresso costa 3 lei, un whiskey, intre 8 si 20 de lei, o sticla de vin, 20-30 de lei, o sticla de sampanie, intre 20 si 300 de lei, bauturile racoritoare (500 ml), intre 30 si 50 de lei etc.