INEDIT - Sclipirile unei meserii de acum 71 de ani In numarul sau special dedicat Craciunului, Ilustratiunea Romana din 1935 il prezenta cititorilor sai pe Mos Andrei, cel mai batran fabricant de stele din Bucuresti.

Totul se petrecea intr-o mahala. "In departata mahala a Broscariei, in preajma cimitirului Ghencea, se afla ultimii fabricanti de stele, elevi ai batranilor iconari, cari se intalneau pe vremuri in targurile cu biserici multe.

Ca sa ajungi pana la bojdeuca lui Mos Andrei, care e cel mai batran fabricant de stele, trebuie sa treci peste imensele baltoace ale strazilor, cari nu se mai usuca niciodata. Mos Andrei locueste tocmai in capatul Broscariei, intr’o fundatura napadita si ea de noroiul, care ne conduce pana in tinda casutei ultimului fabricant de stele.

DIN COCA. Ne intampina cu latraturile lor furioase o haita de caini, de marimi diverse, cari sunt gata sa ne sfasie, pentruca am indraznit sa turburam tacerea si linistea batranului iconar de stele, cufundat in misterul micei si naivei lui creatii.

Din tinda casei apare capul bine imbrobodit al unei babatii, cu infatisarea bunicilor bune din basmele copilariei. E nevasta mosului Andrei, tovarasa lui de viata de 48 ani. - Acasa-i mosul? - Acasa, maica! Numai osteniti-va de poftiti in odaie... Ca el tot mestereste la stelele lui.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.