Cu ocazia sarbatorilor de Craciun, Tudor Gheorghe va sustine maine seara, incepand cu ora 19.00, un spectacol la Sala Palatului, intitulat "Colindele mele". Concertul imbina sobrietatea sunetelor si a orchestrei simfonice si caldura colindului, care se armonizeaza intr-un sunet unic

Tudor Gheorghe va prezenta publicului un spectacol de colinde simfonice. De asemenea, concertul va include, pe langa colindele traditionale, o serie de "poeme de iarna". Orchestra va fi condusa de dirijorul Marius Hristescu.

Intitulat si "Iarna Simfonic", concertul "vorbeste" publicului despre adancimea seninatatii; marea poezie imbinata cu lirica populara din colinde va rezona in nuante unice, surprinzatoare, cu o mare putere de sugestie. Atmosfera generala a spectacolului este imbogatita prin unele accente de gravitate, si asta pentru ca sarbatorile de iarna nu au insemnat intotdeauna o invitatie la fericire. Nu a fost trecut sub tacere Craciunul exilului si sunt prezente poeziile scrise in umbra deznadejdii.

Fata de proiectele simfonice anterioare, de aceasta data, continutul muzical a suferit unele modificari structurale. Ne aflam in fata unei suite simfonice in cinci parti in care au fost integrate organic, pe langa poemele de iarna, motive melodice din sfera colindelor traditionale.

Demersul general este unul special, (diferit de cel din "Primavara" sau "Toamna Simfonic"), pentru ca muzica sarbatorilor de iarna reprezinta, in primul rand, o cale de a accede la divin. Se poate spune ca ne aflam in fata unui posibil scenariu al salvarii prin muzica. Tudor Gheorghe ofera publicului un "ceva" tamaduitor in care sa creada. Iar acest "ceva" se intrupeaza in muzica si poezie, al caror univers devine el insusi o religie, o eternitate pura si purificatoare.

"Saptamana Risipitorului de frumuseti", evenimentul anului 2006

Maestrul incheie cu acest concert un an ce s-a dovedit a fi Anul "Tudor Gheorghe", un an in care atat publicul cat si artistul insusi au avut parte de o saptamana de vis cu sapte spectacole diferite, sub titulatura "Saptamana Risipitorului de Frumuseti" si de doua premiere.

Au fost peste 40.000 de spectatori doar la spectacolele din Bucuresti. Mai mult decat atat, concertul de maine seara reprezinta un final de an jucat cu casa inchisa. Tot anul 2006 a fost un "turneu national permanent" care defineste personalitatea neobosita a unui artist ce si-a dedicat viata cantecului si poemului romanesc.

Tudor Gheorghe a fost primul artist care a cantat, in perioada 29 mai - 4 iunie, sapte zile la rand, in sapte spectacole diferite, acompaniat de 700 de muzicieni, fara sa repete nici macar un vers de la un spectacol la altul. Avand sapte decoruri de scena diferite, peste 200 de melodii si peste 500 de poezii scrise de mari poeti ai tarii, Tudor Gheorghe a demonstrat publicului ca merita sa intre in Cartea Recordurilor.

Cu ocazia acestui festival, maestrul a colaborat pentru prima data si cu dirijorul care il va acompania maine seara. Iar spectacolul acesta, "Iarna Simfonic" a avut premiera chiar in aceasta saptamana a "Risipitorului de Frumuseti".

Anul 2006 a insemnat pentru maestrul Tudor Gheorghe implinirea a saizeci de ani de viata si a patruzeci de ani de cariera muzicala. Iar prestatiile sale demonstreaza ca aceasta cariera va mai continua mult timp de acum inainte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.