Potrivit unui proiect de regulament, avansul de 25% solicitat pentru creditele imobiliare nu va mai fi o cerinta a Bancii Nationale.

Romanii care vor sa-si ia un credit imobiliar pentru achizitia sau constructia unei locuinte nu vor mai fi obligati sa plateasca avansul de 25% din valoarea imobilului vizat, potrivit unui nou proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, elaborat de Banca Nationala a Romaniei.

In noul proiect, pus pe site-ul bancii centrale, nu mai apare notiunea de avans, care se regasea in normele 10 si 20 ale BNR care reglementau creditarea, iar acest nou regulament abroga cele doua norme.

"Banca Nationala incearca prin acest document, care este la nivel de proiect, sa renunte la avans si la garantarea creditului. BNR are un singur scop: evitarea supraindatorarii populatiei", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Cu alte cuvinte, pe linga lipsa avansului, BNR nu mai obliga bancile comerciale sa ceara nici ipoteca, aceasta solicitare fiind la latitudinea lor.

Aplicabil din martie

Cel mai probabil, noul regulament va fi aprobat la inceputul primaverii si tot de atunci vor putea elimina si bancile comerciale restrictia avansului. "Proiectul este supus dezbaterii publice pina la 11 ianuarie. In martie ar putea fi aprobat, urmind sa fie trimis apoi spre publicare in Monitorul Oficial, dupa care intra in vigoare", spune purtatorul de cuvint al BNR, Mugur Stet. Chestionat asupra motivelor pentru care banca centrala a luat aceasta masura, Stet a spus ca "guvernatorul a declarat ca masurile de restrictionare a creditului sint temporare si ca, pe masura ce ne apropiem de zona euro, se vor apropia si reglementarile prudentiale".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.