Bradul nu trebuie cumparat mai devreme de patru zile de Craciun. Chiar daca ne grabim si suntem nerabdatori sa achizitionam parfumatul accesoriu, trebuie sa luam in calcul faptul ca "termenul de valabilitate" al unui pom de Craciun e destul de limitat. Asa ca, pana in ziua de Ajun, cand traditia spune ca trebuie impodobit bradul, il vom tine intr-un loc racoros (pe balcon).

Iata cum putem preveni uscarea pomului de Craciun:

- Apa este esentiala pentru mentinerea bradului proaspat. Il putem aseza intr-o galeata cu apa sau intr-un suport special. Apa trebuie schimbata des, in special in primele zile.

- Inainte de a fixa bradul in suport, trebuie sa taiem 5 cm din tulpina si sa facem o crestatura la baza pentru ca pomul sa absoarba apa.

- Bradul nu trebuie sa stea langa calorifer, soba sau radiator, pentru ca se va usca repede. Calculatorul, casetofonul si alte electronice trebuie sa fie la distanta de pom.

- Nu e bine sa incarcam pomul cu podoabe, cadouri si alte accesorii. Crengile se vor lasa repede, iar bradul va capata un aspect neplacut.

- Camera in care am ales sa asezam bradul trebuie aerisita zilnic. Pentru a mentine umiditatea la valori normale, putem pune pe calorifer vase din sticla sau ceramica, pline cu apa.

- Bradul trebuie pozitionat intr-un loc cat mai vizibil, pentru a atrage atentia. Sub ochii tuturor, dar departe de locurile aglomerate sau pe unde se face trecerea spre alte incaperi.

- Daca preferam un brad artificial, nu avem atat de multe probleme. Este ecologic, nu se usuca si are un aspect uniform, dar mare atentie: instalatiile cu beculete se pot incinge in timp.

Decoratiuni la moda

De mare efect este bradul argintiu. Chiar daca pretul este aproape dublu fata de cel al fratelui sau verde, bradul argintiu ii va impresiona pe musafiri.

- Bradul impodobit bicolor "se poarta" in aceasta iarna. Combinatiile la moda sunt: portocaliu cu albastru, burgund cu auriu, turcoaz cu argintiu sau coniac cu auriu.

- Lumπnarile si dulciurile atarnate in pom nu mai sunt la moda. Alegeti decoratiuni cat mai simple si necomestibile.

- Instalatia cu leduri e mult mai potrivita decat cea cu beculete.

- Folositi globuri, fundite si ornamente de aceeasi dimensiune, pentru un efect placut