|naintea grevei, a fost Adresa Penitenciarelor catre Nati

Reporter: De ce i-ati dat nas "nebunului" de Nati Meir?
Alexandru Serban: A aparut in ziare, e adevarat, o adresa a Administratiei Penitenciarelor catre deputatul Nati Meir. Nu pot sa spun nici ca i-am dat, nici ca nu i-am dat dreptate. Ca sa fiu foarte sincer, a fost o cale politicoasa, diplomatica, de a scapa de insistentele si presiunile domniei sale, desi noi nu aveam si nu avem prerogativele emiterii unui aviz pe initiativa legislativa a unui senator sau deputat independent.

Rep.: Ce inseamna presiuni si insistente?
A.S.: Tot timpul suna de la cabinet sa ne vedem, sa-i dam date, cifre si asa mai departe. Si asa s-a ajuns la acea adresa. Dar vreau sa precizez un lucru: adresa nu a fost semnata de mine, ci de adjunctul meu, Sorin Dumitrascu.

Rep.: Tot dracul ala e, tot de aici vine.
A.S.: E adevarat.

Rep.: Nu sefii au dat-o?
A.S.: E adevarat! Aici m-ati prins! Ma predau.

Onoarea hotului

Rep.: De ce Nati a ales aceasta lume a penitenciarelor spre a iesi din anonimat?
A.S.: Presupun ca acolo a crezut ca are mai multa eficienta si priza la public. Pot sa presupun, doar.

Rep.: Care-i psihologia hotului, de o prind astfel de nebunii?
A.S.: Psihologia hotului e o lume complexa, sa stiti, dar intotdeauna exista o onoare a hotului si asta s-a dovedit si cu ocazia actualelor revolte. Eu am aceste grafice, imediat dupa transmiterea unor mesaje ferme si corecte asupra drepturilor pe care le au si modalitatile de realizare, curba sinusoidala a scazut brusc si constant pina cind toata lumea s-a linistit.

Rep.: Ce inseamna onoarea hotului?
A.S.: Exista sintagma "onoarea hotului".

Rep.: Adica s-a simtit pacalit?
A.S.: S-au simtit pacaliti si cind au inteles ca autoritatile nu au intentionat niciodata asta si ca a fost o simpla initiativa individuala fara sorti de izbinda, oamenii s-au linistit si si-au vazut de treaba.

Rep.: Se stie ca ei stiu mai bine legile decit orice muritor, asta inseamna ca ei stiu despre demersurile acestea cit de realizabile sint…
A.S.: Bine, dar asta nu inseamna ca si stiu mai bine legile. Daca un inginer citeste o luna Codul Penal nu inseamna ca il intelege mai bine. Mai ales in probleme de Drept. Stiti cum e… la politica si la fotbal se pricepe oricine, daca si la Drept incep sa se priceapa toti, ce ne facem?

Televizorul si mobilul fac revolta

Rep.: Cum s-a realizat revolta comuna intre puscariasi, astazi, cind noi astia liberi abia ne mai unim la o bere?
A.S.: Va raspund imediat. Noi doi nu ne-am sincroniza vreodata sa ne uitam la televizor in acelasi timp. Fiindca avem treburi, job-uri, stres intre slujba si casa. La ei, jurnalele la timp sint principala distractie. Deci, intotdeauna, fiind dupa ora sapte, cind se incheie programul de iesire la activitati psihosociale, sportive si asa mai departe, stau cumintei in camera si se uita la jurnalele de stiri. Dincolo de asta, e efectul undei de soc.

Rep.: Cum adica, i s-a luat unuia interviu si ala a spus: "Miine iesim cu cearsafurile la revolta!".
A.S.: Nu, dar sint o masa de manevra usor manipulabila si impresionabila si cind au vazut la Jurnal ce se intimpla la Codlea, au explodat.

Rep.: A fost organizata aceasta greva de catre SIPA?
A.S.: S-a spus asta. Or, SIPA n-a supravietuit. Au mai ramas cinci-sase copii, care au legatura cu SIPA cum am eu legatura cu popia catolica.

Un mobil, doua-trei cartuse "de bune"

Rep.: Au vorbit si pe telefoane mobile?
A.S.: Da. Nu pot sa neg.

Rep.: Sint interzise. Pe unde au intrat?
A.S.: Din nefericire intra.

Rep.: Cit e spaga ca sa bagi un mobil?
A.S.: Daca as sti, omul care a luat spaga nu ar mai fi in sistem.

Rep.: Cum intra?
A.S.: Pai, stiu cum intra? Noi inca le acordam, printre drepturile lor, dreptul la pachet. Lucru care-n tarile civilizate a fost de mult eliminat si, de aceea, acolo inventarul de obiecte interzise este redus. La noi, avind in vedere ca oamenii provin din paturi sociale cu un nivel de trai foarte scazut, paupere chiar, legislatia le permite sa primeasca aceste pachete. Iar noi avem un personal insuficient. Iar acum, din ianuarie, va intra in practica legea cea noua, de executare a pedepselor, cea care le confera si mai multe drepturi. Orice drept in plus presupune o obligatie corelativa din partea mea, sa stau opt ore dupa detinut, sa-l duc la telefon, sa-i verific pachetele, sa-l conduc la vizite, si atunci scade si vigilenta.

Rep.: Sa lasam asta. La intrarea in puscarie e un aparat de metale.
A.S.: Se numeste detector metalic. Dar astfel de detectoare sint in trei-patru locuri.

Rep.: La Rahova este.
A.S.: Da, Rahova, Craiova, Gherla.

Rep.: Pai, telefoane sint si in Rahova.
A.S.: Da, dar acolo detectorul nu este instalat in spatiul de detentie. Este numai in zona administrativa. Cei care ies la munca si intra inapoi nu sint trecuti prin astfel de filtre. La Gherla, poarta de detentie este pusa la unica intrare in penitenciar, or in Gherla e exclus mobilul.

Rep.: Cit valoreaza, in tigari, un aparat in lumea lor?
A.S.: Se dau, se dau tigari. Chiar doua-trei cartuse.

Rep.: De "bune".
A.S.: Absolut.

Se fura inca din oala criminalului

Rep.: Vorbim de masa de manevra, vorbim de violatori, hoti, din aia care nenorocesc familii, de ce vorbim si de drepturi?
A.S.: Pentru furt, viol si nenorocit familii instanta le da o pedeapsa, recluziunea, celelalte drepturi nu le anuleaza nimeni.

Rep.: Ar trebui sa sufere! Or, ei sufera de mincare mai proasta…
A.S.: Asta tine de particularitatile fiecarui penitenciar. Dar se respecta norma calorica.

Rep.: Se mai fura din oala criminalului?
A.S.: Din nefericire, intr-adevar!

Rep.: De ce?
A.S.: Stiti cum e, mentalitatea este lucrul la care se lucreaza cel mai greu.

Un infractor a murit de cinste

Rep.: Dar macar gardienii ne razbuna? |i bat bine?
A.S.: Glumiti! Am avut un caz de genul asta, iar cel care a exercitat violenta asupra detinutului nu mai e in ANP, este la Parchet, cu plingere penala.

Rep.: Citeva reportaje au speculat ca un detinut a si murit in acest timp al grevei.
A.S.: Da, o persoana s-a aflat in perioada de suspendare a pedepsei, a venit, s-a prezentat la finalul perioadei si dupa o ora a dat coltul.

Rep.: A murit ca prostul! A murit cind a fost si el cinstit o data in viata!
A.S.: Mda. Era de mult diagnosticat ca atare. Suspendarea i s-a facut pe acest motiv. Omul a fost parolist. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Rep.: Unde nu a lovit bulanul gardianului, a lovit destinul!
A.S.: E de domeniul absurdului! E de Kafka!

Rep.: De ce media fabuleaza cind e vorba de puscarii?
A.S.: Media fabuleaza fiindca ea vinde anumite povesti: singe pe pereti, soacra inecata in putina de varza, nevasta cu securea in craniu. Cititi in anumite ziare, vedeti la anumite jurnale de stiri. Nu stiu, pina cind vom fi mai elevati si vom fi ca-n perioada interbelica, mai este.

Lumea puscariei? N-are nimic senzational

Rep.: Cum este pentru dumneavoastra lumea puscariei?
A.S.: E o lume, dar nu are nimic senzational in ea. Ca procuror, sint obisnuit cu ea.

Rep.: E o lupta intre slabiciunile personalului, cultivate prin ordine, si slabiciunile transformate in atuuri ale puscariasilor.
A.S.: E o lupta echilibrata, fara invinsi sau invingatori. Bine, fiecare incearca sa gaseasca bresa celuilalt si s-o exploateze, dar este o lupta echilibrata.

Rep.: Ajuta la ceva birocratia… sa faci cerere de iesit la doctor, de iesit la telefon, de mers la club, de mers la alfabetizare… ajuta la ceva hirtogaria?
A.S.: Poate ar trebui scazut nivelul… dar revin la celebrul caz Tanasescu, doctorul din Rahova din Cazul Hayssam. Adeverinta buclucasa. Daca s-ar fi respectat regulamentele, nu ar fi existat un asemenea caz. El a incalcat procedura de transmitere a actelor. Ne omoara hirtiile, hirtiile omoara si padurile…

Spital versus Puscarie

Rep.: Romånia e ca o puscarie? Puscaria e ca Romånia?
A.S.: Asta cine a spus-o, Churchill? "Spuneti-mi ce puscarie aveti ca sa va spun ce tara aveti"… Bine, vreau sa va dau un exemplu acum, ca ma pufneste si risul. Am vazut pe TVR 1 o emisiune in care se prezentau in paralel Spitalul Judetean Craiova, bine ca nu au prezentat Spitalul Poiana Mare, ca atunci comparatia ar fi fost zdrobitoare, si Penitenciarul de la Craiova. Si cind au vazut bolnavii cum sint serviti detinutii, cum li se acorda asistenta medicala, cite vizite au, au izbucnit in injuraturi si blesteme. Conditiile la spital erau dezastruoase.

Rep.: Si aici e rautatea reporterului?
A.S.: Da, un pic de rautate, dar si goana dupa senzational. Puscaria e reflectia societatii, oricum.

Puscaria sta la Pompieri

Rep.: De ce tara hotilor nu si-a construit facultati?
A.S.: Bine, nici penitenciare nu s-au construit, dar nici sediu pentru Administratie nu avem. Noi stam cu chirie aici, la Pompieri.

Interviul audio, pe blog-ul Istodor de pe www.facemcatavencu.ro.