Gabriel Liiceanu nu a riscat, in acest an, cu debuturi si autori tineri si necunoscuti. A mers la sigur, cu nume grele si vedete culturale

Humanitas a mizat, inca de la aparitie, pe nume grele, devenind celebra pentru publicarea celor mai importanti autori interbelici care s-au vindut ca piinea calda de la primele editii. Tocmai pentru ca merge la sigur cu "nume consacrate", reeditarile constituie o parte importanta a aparitiilor Humanitas, in care "crema intelectualitatii romanesti", de la Horia-Roman Patapievici, Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu, se vinde in tiraje exorbitante. Autorii pe care Gabriel Liiceanu, directorul editurii, a mizat pentru anul 2006, merg pe aceeasi linie. Intelectuali cu un capital de imagine bogat, cunoscuti din presa, dar mai ales din dezbaterile televizate la care sint invitati pe post de comentatori sau analisti si scriitori consacrati.

Succesele, la inventar

Printre cele mai importante proiecte ale Editurii Humanitas din 2006 se numara, conform declaratiei directorului editorial, Lidia Bodea, cresterea numarului de titluri, pina la un titlu pe zi, lansarea seriilor Humanitas, cu sigla si identitate unitara (Mircea Cartarescu, Mihai Sora, Stelian Tanase, Lucian Boia), organizarea "Serilor Humanitas" la Carturesti, lansarea pe piata de carte a doi autori romani, Radu Paraschivescu si Traian Ungureanu. O tendinta importanta in politica editoriala a acestui an consta in promovarea literaturii romane in colectia Proza (Petru Cimpoesu, Sergiu Singer, Cristian Robu Corcan, Constanta Vintila Ghitulescu, Nicolae Strimbeanu).

O gaselnita de marketing cultural de mare succes a fost impunerea pe piata a cartilor vorbite, audiobookurile Humanitas multimedia (45 de titluri). Cartea anului la Humanitas este, de aceasta data, "Eliade, prizonierul istoriei" de Florin Turcanu.

Romanii din topurile Humanitas

Lidia Bodea, directorul editorial de la Humanitas, arata ca, "la o radiografie a catalogului Humanitas 2006, vedem numaidecit ca linia de autori romani e ascendenta, fara tremuraturi, sigura pe ea: ascendenta atit ca numar de titluri publicate, chiar serii de autor si colectii noi - Proza, cu Petru Cimpoesu, Sergiu Singer, Daniel Robu Corcan, Constanta Ghitulescu, Nicolae Strimbeanu si, in serii de autor cu identitate grafica proprie, Mircea Cartarescu, in poche, Mihai Sora, Livius Ciocirlie, Stelian Tanase, Traian Ungureanu -, cit si, spectaculos, ca tiraje (un singur exemplu, Radu Paraschivescu, 23.000 de exemplare vindute din 'Ghidul nesimtitului>>". Liiceanu se afla in topul celor mai bine vindute titluri de la Humanitas, cu volumul "Despre minciuna", urmat indeaproape de Andrei Plesu, cu volumul "Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.