Muzeul Colectiilor, sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, este obligat sa restituie mostenitoarei familiei de colectionari Dona 241 de lucrari de arta valoroase, donate institutiei in 1980, au anuntat reprezentantii muzeului. O sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti obliga Muzeul National de Arta al Romaniei sa restituie mostenitoarei familiei de colectionari Dona, a doua sotie a lui Serban Andronescu Ghika, un numar de 241 de opere de arta aflate in prezent in custodia Muzeului Colectiilor de Arta. Donatia a fost facuta muzeului in 1980 de catre Maria Dona, mama lui Serban Andronescu Ghika. Acesta din urma a intentat, in 2002, un proces muzeului si a sustinut in instanta ca donatia s-a facut sub presiune.

MNAR sustine insa ca "pentru caracterul benevol al donatiilor membrilor familiei Dona pledeaza nu numai prevederile contractelor de donatie ci si marturiile muzeografilor de la Muzeul Colectiilor de Arta care au intretinut relatii de prietenie cu Maria Dona pe tot parcursul vietii acesteia", se arata intr-un comunicat de presa.

Pe parcursul procesului, Serban Andronescu Ghika a incetat din viata, asa ca cele 241 de lucrari vor reveni sotiei sale Constanta Andronescu Ghika. O lucrare foarte valoroasa din colectie, pictura "Dulgherul" de Camille Pissarro, expusa pana de curand la Muzeul Colectiilor de Arta, a fost deja restituita pe 12 decembrie proprietarilor pentru ca tabloul fusese clasat ca tezaur inca din 2004. Restul de 240 de piese urmeaza sa fie predate dupa ce Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor isi va da avizul ca o parte importanta din aceasta colectie sa fie clasata in categoria juridica "tezaur" a patrimoniului cultural national mobil. In acest sens, documentatia necesara a fost deja transmisa de MNAR comisiei, iar avizul ar putea fi emis spre sfarsitul lunii ianuarie.

O mare parte din colectie este in continuare expusa la parterul aripii din stanga a Muzeului Colectiilor, redeschisa in 2003, dupa renovare. Alaturi de lucrarile castigate in justitie de sotia lui Serban Andronescu Ghika, mai sunt revendicate si alte doua colectii donate in 1950 si respectiv 1989 de membrii ai familiei. In 1950, sotii Iosif si Elena Dona doneaza o parte din bogata lor colectie (106 lucrari) municipalitatii bucurestene. In actul de donatie sotii Dona isi manifesta explicit dorinta de "imbogatire a patrimoniului artistic" si sustin ca vor sa puna "intr-o forma organizata la dispozitia maselor colectia de pictura ce am achizitionat-o de-a lungul anilor din munca si stradania noastra".

In 1979, printr-un ordin al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, lucrarile sunt trecute din patrimoniul municipalitatii in cel al Muzeului Colectiilor, deschis cu un an mai devreme. In 1980, fiica sotilor Dona, Maria Dona, completeaza donatia initiala cu inca 241 de opere, recastigate in prezent de mostenitorii familiei. Dorinta ei a fost ca lucrarile sa beneficieze de conditii de conservare si securitate corespunzatoare, pe care nu le putea asigura la domiciliul ei, ceea ce s-a realizat prin expunerea lucrarilor la Muzeul Colectiilor de Arta, potrivit actelor succesive de donatie. In afara de lucrarile donate, Maria Dona a mai lasat in custodia Muzeului Colectiilor de Arta un fond de opere, cu mentiunea de a "le putea oricand retrage sau dispune in alt mod de ele".

O a treia donatie, realizata chiar de Serban Andronescu Ghika in 1989, cel care in 2002 a atacat actele de donatie in justitie, cuprinde cele 261 de lucrari lasate de Maria Dona in custodia muzeului si mostenite de fiul sau dupa moartea acesteia, si este cunoscuta sub numele de "Colectia Dr. Serban Andronescu Ghika". Printre lucrarile din colectia cunoscuta sub numele de "Colectia Elena, Maria si Dr. Iosif N. Dona", care cuprinde si donatia sotilor Dona si cea realizata de fiica acestora, se numara "Nud pe malul marii" de Nicolae Grigorescu, "Ghereta din Filantropia" si "Hanul parasit (Scranciobul)" de Stefan Luchian, "Fetita padurarului" de Nicolae Tonitza sau "Tingirea de alama" de Gheorghe Petrascu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.