Pina sa dezlantuie dansul freestyle al paharelor si sticlelor prin aer, in luxosul bar de la Marriott, din cei 15 finalisti ai campionatului national Bar Master trebuiau sa ramina doar zece, care sa se bata pentru podium. Doua probe eliminatorii, una de tehnica si alta de viteza, i-au cernut pe cei mai buni: working flair (prepararea a cinci cocktailuri in cinci minute, dupa retete date) si speed opening (desfacerea in cel mai scurt timp a cinci sticle de Pepsi). In elita barmanilor nu a fost loc nici macar de un strop turnat pe linga pahar, darmite de vreo sticla sparta. Totul a fost penalizat la singe.

Barmania nu prinde Olimpiada

"In Romania, numeri pe degete bartenderii adevarati. Tot show-ul pe care-l vezi aici il facem si in bar. Merge mai ales in pub-uri, in localuri unde poti sa interactionezi cu publicul. O cafenea sau un club after-hours nu-ti permite asta, e prea liniste si deranjeaza", spune Bogdan Costiniu, bartender in Studio Martin. Sub desfacatorul lui de capace a cazut recordul national de viteza: a mitraliat cinci sticle de Pepsi mai repede decit atinge un Lamborghini suta de kilometri la ora: 2,1 secunde.

Pentru el, flair-ul, adica jongleriile la bar, este mai degraba un sport, pentru care stie ca trebuie sa se antreneze cam doua-trei ore pe zi, cum o fac maestrii din Occident. "Singurul motiv pentru care barmania nu va ajunge la Olimpiada e ca are alcoolul inclus. Cind clientul te vede ca-i faci show, se implica, iti cere sa-i mai pui si nu stiu ce bautura si lasa bacsisul gras", explica profesionistul cum, ca si in sport, spectacolul la bar aduce bani. "Sint doua feluri de abordare a flair-ului: in timp ce servesti clientii, imbini show-ul cu munca sau opresti service-ul si dai drumul la show, ca sa se intimple ceva in barul ala", face clasificari si bartenderul independent Bogdan Ion.