Volumul „Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, de Florin Turcanu, a fost declarat miercuri seara „Cea mai buna carte a anului”, la ceremonia de la Clubul Prometheus

Juriul condus de directorul de la "Romania literara", Nicolae Manolescu, si-a anuntat miercuri seara decizia, in cadrul celei de-a cincea editii a galei de decernare a Premiului "Cea mai buna carte a anului". Acuratetea prezentarii materialului istoric, caracterul inedit al unora dintre documentele publicate in carte si stilul clar si obiectiv au constituit principalele merite care au convins juriul sa aleaga cartea lui Turcanu dintr-o lista de cinci titluri nominalizate.

In scurtul sau discurs, Manolescu a apreciat rigoarea cartii, subliniind ca aceasta convietuieste perfect cu scriitura surprinzatoare si captivanta. Cele patru volume care au ratat marele premiu au fost o carte de istorie literara ("Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale", de Matei Calinescu) si trei romane: "Christina Domestica si Vinatorii de suflete", de Petru Cimpoesu, "Derapaj", de Ion Manolescu, si "Supunerea", de Eugen Uricaru.

Rigoare academica

"Mircea Eliade. Prizonierul istoriei" este, de fapt, prima monografie completa dedicata celebrului intelectual care a aparut pina acum in romaneste. Publicata initial in frantuzeste, in 2003, si tradusa la inceputul anului la Humanitas, cartea urmareste atent toate detaliile vietii lui Eliade, de la micile inadvertente din certificatul de nastere la angajamentul fascist si de la crizele adolescentine pina la calatoriile in India si la succesul de care s-a bucurat, in Franta, monumentala "Istorie a credintelor si a ideilor religioase". Cu un interes deosebit sint tratate, fireste, aspectele cele mai controversate din biografia celui care si-a dorit si a reusit sa fie un "conducator" al generatiei sale intelectuale. Obiectivitatea si echilibrul il feresc pe Turcanu de orice interpretare simplista, iar cititorul poate judeca singur, in context, fiecare gest, fiecare luare de pozitie a lui Eliade, pentru a-si forma, in cunostinta de cauza, o parere proprie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.