Romanii plecati fara acte la munca in Europa au pompat si anul acesta bani grei in economia Romaniei

Banii trimisi de "stranieri" in tara, anul acesta, au depasit trei miliarde de euro. Si este vorba numai de primele noua luni ale lui 2006. Destinatia principala a sumelor a fost consumul. De aceea, persoanele din strainatate, pe langa ajutorul oferit rudelor ramase in tara, au ajutat si la expansiunea rapida a economiei.

Totodata, banii au contribuit si la aprecierea leului, cu influente pozitive asupra ratei anuale a inflatiei, ce a scazut, in noiembrie, la minimul istoric de 4,67%.

Economia romaneasca prinde viteza. Iar pe langa motoarele reprezentate de constructii, servicii si industrie, un impuls vine si din partea economiei la negru, atat cea din tara, cat si cea din Uniunea Europeana.
Populatia si-a sporit consumul intr-un ritm record, in perioada iulie septembrie 2006, nivelul raportat de Institutul National de Statistica fiind de 14,6%. Ceea ce inseamna ca romanii au avut mai multi bani la dispozitie.

Pe de o parte, salariul mediu net a variat, pe parcursul trimestrului III, intre 841 lei si 860 lei, ceea ce a reprezentat o sursa de venit disponibil pentru cheltuieli. Pe de alta parte, creditele de consum si-au continuat ritmul alert de crestere. Dar in acelasi timp, populatia a avut bani pentru consum si de la romanii din afara tarii. Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului pentru Economie Aplicata (GEA) considera ca economia reala din tara noastra se bazeaza pe munca la negru a persoanelor plecate in statele Uniunii Europene.

Spre exemplu, numai in primele noua luni ale anului curent, circa trei miliarde de euro au intrat in tara fara sa figureze ca fiind venituri din munca (in aceasta categorie este inregistrata o suma de cinci ori mai mica). Mai mult, un studiu realizat de Banca Centrala Europeana subliniaza faptul ca banii care sunt trimisi in tara sunt folositi, cu precadere, in consum. Motivul tine de faptul ca sumele nu sunt suficient de mari pentru a putea fi alocate unor investitii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.