Este decembrie, luna cadourilor, asa cum o cunoastem, si daca parintii se pregatesc sa-i bucure pe copii cu daruri si cu surprize dintre cele mai nebanuite, teatrul nu a ramas cu nimic mai prejos, gatindu-se pentru serbarea iernii pe care o intampina cu spectacole pentru cei mici, dar si pentru cei care ii insotesc!

Asa se face ca, inainte ca Mos Craciun sa-si deserte sacul sub bradul impodobit, scena a facut cadou micutilor un festival de teatru numai pentru ei. Teatrul Tandarica a organizat, in perioada 6-10 decembrie, Festivalul "Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie", ce a avut prilejul de a fi gazda atat pentru invitati din tara, cat si din strainatate. A fost cea de-a doua editie a acestui festival care a adus pe scenele celor doua sali ale teatrului cele mai noi si mai iubite spectacole.

Pe parcursul celor cinci zile am avut ocazia de a intalni trupe din Cluj, Targu-Mures, Galati, dar si din Spania, Portugalia sau Ungaria. Ambianta de basm, "caldura" creata de scenografiile specifice, papusile si marionetele care au prins viata pentru cateva ore au adus pe scena basme cunoscute ale literaturii romanesti si universale pentru copii de toate varstele. "Cenusareasa", "Ratusca cea urata", "Alba ca Zapada" sunt cateva dintre personajele indragite ale povestilor care ne-au incantat copilaria. "Alba ca Zapada", spectacol ce a avut premiera chiar zilele trecute, s-a dovedit una din cele mai fermecatoare povesti, papusile de mari dimensiuni, alaturi de actori si ritmul alert al spectacolului fiind una dintre cele mai placute intalniri cu ingeniozitatea si creativitatea regizorului Cristian Pepino. Pe langa evenimentele atat de asteptate in festival, directorul Teatrului Tandarica, Calin Octavian Mocanu, a pregatit si o surpriza, oferind un spectacol - de aceasta data pentru adulti - cu "Faust", un spectacol ce incearca sa reinterpreteze mitul faustian prin mijloacele animatiei, protagonistii povestii fiind bolnavii unui spital de psihiatrie ce incearca sa se "salveze" preluand inconstient rolurile lui Faust, Mefisto si Margareta. Gabriel Apostol, Ion Brancu si Mariana Zaharia sunt cei care participa la propunerea acestei viziuni scenice asupra mitului.

In cadrul aceleiasi manifestari, micutii au avut prilejul de a fi partasi si la momente menite sa le stimuleze simtul artistic si sa le incante privirea: atelierul de origami teatru si vernisajul expozitiei de papusi au completat mozaicul povestilor si al atmosferei de basm a celor cinci zile. Mosul mai are putin pana ajunge si la noi, sa-l asteptam cu bucurie si, cine stie, poate pana atunci ii spunem si o poveste pe care tocmai am... "vazut-o"! Iar teatrele pentru copii au inca portile deschise!


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.