Cum stam cu pregatirile pentru Sibiu si „Enescu“ si cit de complicat e sa obtii o finantare. Bilantul MCC, facut de beneficiari

La sfirsitul ultimului an dinaintea integrarii, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, declara ca, din punctul de vedere al legislatiei si al reformei institutionale, s-a facut aproape tot ceea ce era necesar, urmind ca de la anul sa se intre intr-o noua faza care presupune conturarea unei viziuni si strategii culturale pe termen lung. "Principalele noastre tinte din 2006 au fost atinse. Am trecut prin Parlament legislatia privitoare la drepturile de autor, cea de reforma a sistemului cinematografiei, pentru care avem deja si strategiile de privatizare", ne-a declarat Iorgulescu.

Obiective indeplinite

Mai concret, 2006 a fost anul in care, pentru a da doar citeva exemple, toate pregatirile de la Sibiu trebuiau incheiate, aranjamentele pentru urmatorul Festival "Enescu" trebuiau facute, iar demersurile pentru renovarile cladirilor in care functioneaza multe dintre institutiile de cultura trebuiau incepute. Aceste obiective au fost atinse aproape integral de minister. "Avem intregul program pentru Festivalul 'Enescu>>, in proportie de 98% contractat, inca din luna octombrie, ceea ce nu s-a mai intimplat pina acum. Lucra-rile de reabilitare a cladirilor care adapostesc institutiile din subordinea MCC urmea-za sa inceapa de la anul, dar memorandumul in valoare de 250 de milioane de euro a fost deja semnat. Pentru asezamintele de cultura din mediul rural exista 100 de milioane de euro si mai urmeaza sa vina 300. Iar, la Sibiu, avem toate programele si sint finalizate toate lu-crarile comandate", a punctat ministrul.

"Mai intii, infrastructura"

Tot pe lista de "realizari" a lui Iorgulescu se afla preluarea in patrimoniul MCC a Salii Palatului si a Salii Omnia, unde va functiona Opereta, finantarea unor proiecte de patrimoniu, sustinerea celor mai importante festivaluri din tara, elaborarea legislatiei privind descentralizarea, realizarea unor schimbari la conducerea unor institutii din subordine (Opera, Opereta, Muzeul National din Cluj, Muzeul "Enescu", Teatrul National din Iasi, Centrul National al Cinematografiei), renovarea completa a 17-18 cladiri-monument, sprijinirea programelor legate de francofonie si obtinerea unui buget "semnificativ mai mare pentru 2007".

La minusuri, Iorgulescu ne-a declarat ca "n-am putut sa sprijinim mai mult cultura romana vie, pentru ca ne-am propus sa rezolvam mai intii proble-mele de infrastructura". Mi-nistrul a promis ca, in 2007, fenomenul cultural autohton si promovarea sa in UE vor constitui prioritatea numarul unu a MCC. Ca reactii la acest bilant oficial, "Cotidianul" i-a intrebat pe citiva dintre directorii de institutii cul-turale cum evalueaza activi-tatea ministerului, ce li s-a parut satisfacator si care au fost punctele slabe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.