O mama lupta zi si noapte pentru supravietuirea fiului ei nascut prematur, la 26 de saptamini

In Romania, supravietuirea unui nou-nascut cu greutatea de 730 de grame si 34 de centimetri lungime este o raritate, in Occident - o operatiune de rutina. Rares Alexandru a vazut lumina zilei in urma cu noua saptamini si a fost tinut in viata de vointa si dragostea mamei lui si de priceperea echipei de medici si asistente a Spitalului "Sfintul Pantelimon". Daca Mariana Nitu, mama baiatului, n-ar fi fost o femeie educata, curajoasa si cu posibilitati materiale, fiul ei ar fi murit la putine ore de la nastere. Rares este la terapie intensiva si are, in continuare, grave probleme de sanatate. Viata lui se afla inca pe muchie de cutit.

In maternitatea Spitalului "Sfintul Pantelimon" din Bucuresti se nasc in jur de 1.800 de copii anual. "Mortalitatea infantila in cadrul spitalului este de aproximativ 10 copii la 1.000 de nou-nascuti", spune medicul neonatolog Gheorghita Sardescu. Rata copiilor nascuti prematur ajunge la 12%, iar dintre acestia, cei veniti pe lume cu o greutate de sub un kilogram reprezinta sub 2 procente, adica 4 copii pe an. "Dar nu atit greutatea e importanta, cit virsta de gestatie. Chiar daca se naste cu 900 de grame si are o virsta de gestatie de peste 28 de saptamini, problemele de sanatate pot fi tratate cu usurinta", declara medicul Gheorghita Sardescu.
"Rares Alexandru Nitu s-a nascut cu o greutate de 730 de grame si 34 de centimetri lungime, iar postnatal a coborit la 650 de grame", povesteste medicul. Baiatul a vazut lumina zilei pe 18 decembrie 2004.

Astazi, la mai bine de doua luni, micutul are 940 de grame si 37 de centimetri lungime si se afla in continuare legat la aparate. Salonul de terapie intensiva al Sectiei de neonatologie pare laboratorul unui savant nebun, aflat in cautarea formulei de viata vesnica. Aici sint adusi copiii care se nasc cu probleme. Sint conectati la aparate, respira asistati mecanic si sint hraniti prin intubare.

"Niciodata nu m-am gindit ca o sa-l pierd"

Rares doarme pe burta. Are ochii inchisi si proeminenti. Din bratele si gitul lui ies fire si tuburi subtiri, din plastic translucid. "Cind a mincat prima data din biberon era mai mic decit sticluta cu lapte", povesteste mama sa, Mariana Nitu, 27 de ani, din Pitesti. "A fost un experiment pentru ca medicii sa poata vedea daca are instinctul de a se hrani singur", a adaugat ea. Mariana are parul blond, poarta un trening roz si vorbeste in soapta. In Pitesti a fost vedeta, lucra la un post de televiziune locala.
Rares are capul acoperit cu un cilindru din sticla prin care i se asigura oxigenul. Bratele subtiri sint departate de corp. "Niciodata nu m-am gindit ca o sa-l pierd. Sint in spital de sase luni. De el s-au ocupat doamna doctor Sardescu si domnul doctor Cirstoveanu. O sa le fiu recunoscatoare toata viata. Ori de cite ori a fost nevoie de ei au venit de acasa. Au avut grija de Rares cu pricepere si pasiune", spune Mariana.

"Cind s-a nascut avea picioarele atit de subtiri, ca degetele mele de la miini", continua mama lui Rares. Mariana nu e casatorita si a trecut prin acest calvar singura. "Prietenul meu e la Washington. A obtinut o bursa de studii postuniversitare in inginerie. Vorbim la telefon de zeci de ori pe zi. Eu l-am rugat sa nu se intoarca. Urmeaza sa ne casatorim in vara, in iulie, si apoi sa ne stabilim in America. M-am internat cind eram insarcinata in luna a doua. Sarcina a fost urmarita de profesorul Virgil Ancar. Am avut o graviditate complicata, uter retrovers, si nu am avut voie sa cobor din pat. Am nascut la 26 de saptamini", povesteste Mariana Nitu. O nastere normala are loc intre saptamina 38 si 40 de gestatie.

"Il iubesc foarte mult pe Rares. Noaptea de Craciun am petrecut-o impreuna. Il tineam de mina. La un moment dat am simtit ca ma stringe si el. Am izbucnit in lacrimi. Sufar atit de mult si imi doresc sa fie sanatos. Aici, in spital, am vazut atitea mame care isi abandoneaza copiii. Sint noua bebelusi parasiti", povesteste Mariana. "In Romania, sansele de supravietuire ale unui copil nascut cu o astfel de greutate, in a 26-a saptamina de sarcina, sint de 20%, in cazul in care maternitatea beneficiaza de dotarile necesare. In Occident, sansele sint de 80%", declara medicul Gheorghita Sardescu.

Ventilat mecanic timp de sase saptamini

Rares a venit pe lume prin cezariana. Interventia a fost facuta de catre conferentiar doctor Gheorghe Bacalbasa. "Problemele copilului nascut prematur provin din dificultatile acestuia de adaptare extrauterina. Rares, nascindu-se la doar 26 de saptamini, a avut afectiuni metabolice cum ar fi glicemia scazuta, lipsa acuta de calciu, hipotensiune arteriala si hemoragie. De asemenea, din cauza faptului ca organele interne nu au atins un grad normal de dezvoltare, Rares prezenta grave probleme cardiovasculare, gastrointestinale, hematologice, renale si imunologice", spune medicul Gheorghita Sardescu.

"Anemia micutului a fost rezolvata prin transfuzie de globule rosii. Sindromul hemoragic a fost tratat prin transfuzie de plasma proaspata, care i-a adus in organism factorii de coagulare necesari. Copiii nascuti prematur nu pot sintetiza factorii de coagulare", spune medicul. Fara coagulare, nou-nascutii sint in pericol de moarte din cauza hemoragiei interne. "Rares a fost ventilat mecanic 6 saptamini. In acest moment, copilul este stabil. Sufera de o boala cronica pulmonara", spune medicul, care in intreaga sa cariera nu a intilnit un caz atit de complicat. Baiatul a fost tratat de retinopatie, o afectiune a retinei imature. Tratamentul a constat intr-o interventie cu laser, dar daca aceasta nu s-ar fi facut, copilul si-ar fi pierdut vederea. Examenul oftalmologic pentru diagnosticarea retinopatiei a fost facut de doctorul Constanta Nascutzy, iar terapia cu laser, de doctor Ileana Vatavu impreuna cu doctor Tatiana Ciomirtan, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Creierul, inundat de singe

"Cea mai grava afectiune a micutului Rares a fost enterita ulcero-necrotica, o afectiune a intestinului subtire cu o rata de mortalitate ridicata peste tot in lume. Pentru a fi tratat, a trebuit sa introducem patru catetere (tuburi subtiri) in venele mari pentru a fi hranit fara a-i solicita sistemul digestiv", povesteste dr. Cirstoveanu. "Daca mama nu ar fi dorit ca acest copil sa traiasca, era pierdut de mult. Un singur cateter costa 30 de euro. Trebuie schimbat la zece zile", spune medicul. Doctorul Cirstoveanu este optimist in legatura cu sansele de supravietuire ale micutului Rares. "In Occident, un astfel de caz reprezinta o rutina", sustine Catalin Cirstoveanu.
Monitorizarea prin ecografii cerebrale succesive a evidentiat, in prima saptamina de viata, prezenta unei hemoragii puternice.

Aceasta a fost tratata, dar s-a constatat ca in creier se acumulase mult singe care stopa dezvoltarea creierului. Pentru extragerea acestuia, medicul Cirstoveanu a realizat patru punctii la nivelul capului pentru a scadea presiunea craniana si a crea conditii pentru o dezvoltare normala a creierului. "E o operatiune delicata, dar nu au existat probleme", spune medicul. Vestea buna este ca, la aceasta ora, Rares se hraneste cu lapte de mama care ii este introdus in stomac printr-un tub montat la nivelul cavitatii bucale. Medicii care il au pe Rares in grija nu sint nici optimisti, nici pesimisti in ceea ce-l priveste pe micut. "Este posibil ca Rares sa aiba probleme, este posibil ca toate problemele de sanatate sa se rezolve in timp. Pina acum nu am recuperat nici un prematur dintr-o stare atit de grava. Faptul ca baiatul s-a nascut dupa numai 26 de saptamini de gestatie a complicat foarte mult lucrurile", spune medicul Sardescu.

"Dupa ce am nascut, am stat doua zile la reanimare. M-am simtit foarte rau. Nu mi-am imaginat ca e atit de mic. Sora mea i-a facut o poza cu un telefon mobil si mi l-a aratat. In acea imagine parea mult mai mare. Cind am venit prima data la el si l-am vazut, mi s-a facut rau. De cite ori merg la el, ma simte. Stau linga el, il tin de mina si ii vorbesc. Inainte de a-l avea pe Rares ma laudam ca o sa fac cinci copii. Mi s-a spus ca voi fi externata cind va ajunge la doua kilograme. Copilul meu a fost botezat aici. Am credinta ca ii e mult mai usor acum. Nasa lui este Tatiana Alexandra Ciurea, asistenta-sefa", povesteste Mariana Nitu.
Micutul Rares, legat la aparate, doarme. Se lasa seara, iar lumina de neon invaluie incaperea. Se vorbeste in soapta. Baiatul a fost hranit cu 15 mililitri de lapte introdusi in stomac prin furtun. Mariana Nitu e linga Rares si spune in soapta o rugaciune. Se roaga pentru ca fiul ei sa lupte. Se roaga ca el sa ramina in viata.

Mariana Nitu, a doua oara in EZ

In viata mamei lui Rares au fost si momente fericite. "Evenimentul zilei" scrie pentru a doua oara despre Mariana Nitu. In urma cu un an, ea a cistigat o suma importanta la Loto, la o extragere din luna februarie. Norocul de anul trecut o face sa creada ca Rares se va face bine.

Pe 17 februarie 2004, Mariana Nitu a aparut pe prima pagina in "Evenimentul zilei" in postura de cistigatoare la Loto. Mariana, care la acea data era crainica la un post tv din Pitesti, a cistigat la Loto doua miliarde de lei. "Am cumparat noua bilete cu numere propuse de loterie. Fiecare bilet avea cite 12 numere pe schema. Au iesit cinci numere pe doua bilete si patru pe un altul. Cistigul total, din care voi avea si eu partea mea, este de doua miliarde si ceva", spunea Mariana Nitu la acea vreme.
Ea a cumparat biletele cistigatoare impreuna cu una dintre surorile ei si cu doi cumnati.

Record absolut: 243 de grame la nastere

Cel mai mic nou-nascut din lume este, la aceasta ora, Rumaisa Rahman: ea avea la nastere 243,8 grame si 24,765 centimetri lungime. Pe 9 februarie 2005 a fost externata dintr-un spital din Maywood, Illinois, dupa sase luni de spitalizare. Prognoza privind sanatatea micutei Rumaisa este foarte buna. Se asteapta ca ea sa aiba o dezvoltare fizica si psihica normala, a declarat medicul Jonathan Muraskas, care a avut-o sub supraveghere si pe sora ei geamana, Hiba, care s-a nascut cu o greutate mult mai mare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.