Primaria Capitalei argumenteaza asezarea Catedralei in Dealul Arsenalului prin faptul ca acesta e amplasamentul ales, acum 85 de ani, de regele Ferdinand

Conducerea Primariei Capitalei a prezentat, ieri, avantajele amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului pe un teren din spatele Palatului Parlamentului. Primarul general interimar, Razvan Murgeanu, a aratat ca edificiul a fost denumit astfel acum 85 de ani de catre regele Ferdinand, intr-o scrisoare trimisa patriarhului Miron, in care ii propunea sa fie ridicata in Dealul Arsenalului, intrucat aici constructia era vizibila de oriunde ai privi-o. "Prin insasi denumirea data chiar de catre regele Ferdinand - Catedrala Mantuirii Neamului - intr-o scrisoare trimisa patriarhului Miron Cristea, in mai 1920, Catedrala trebuie sa fie o constructie monumentala", a spus arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold.

El a mai precizat ca denumirea data edificiului nu este o "gaselnita" a Patriarhiei, ci a aparut prima oara ca sintagma la data de 10 mai 1920, intr-o scrisoare semnata de Ferdinand, adresata patriarhului Miron. "Catedrala trebuie sa fie cea mai mare biserica dintre toate bisericile din Romania, asa cum au dorit initiatorii proiectului, inca de la inceputul secolului trecut. Asa cum o vedem noi, constructia va fi mai inalta decat Casa Poporului, nu va fi acoperita de actualul sediu al Parlamentului, fiind vizibila din orice punct al Bucurestiului", a adaugat, la randul sau, primarul Murgeanu. "Am convingerea ca Preafericitul Patriarh Teoctist va pune piatra de temelie a constructiei anul acesta", a adaugat el. Pe terenul de zece hectare - care urmeaza a fi pus la dispozitia Bisericii printr-o hotarare de guvern - vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, constructia fiind vizibila de pe Dealul Mitropoliei.

"Solutia amplasamentului a avut in vedere si axa vizibilitatii dintre Dealul Mitropoliei si Catedrala. In plus, solutia de astazi ofera posibilitatea organizarii unor procesiuni ample, care sa nu afecteze circulatia rutiera. Astfel, de la o slujba tinuta pe Dealul Mitropoliei, miile de credinciosi au posibilitatea sa porneasca intr-o procesiune pe Bulevardul Unirii, apoi pe Bulevardul Libertatii (prin fata Casei Poporului), dupa care urca pe Calea 13 Septembrie, pana in incinta Catedralei", a spus primarul. "Din punct de vedere urbanistic, obtinem o frumoasa alaturare a celor mai importante institutii ale statului, care formeaza un fel de acropola: Parlamentul, Biserica si Armata", a conchis arhitectul-sef. Ca inalt regent - dupa moartea regelui Ferdinand, in 1927 -, patriarhul a purtat discutii cu edilii orasului, privind amplasamentul Catedralei Mantuirii Neamului.

Atunci au fost gasite trei solutii: Dealul Arsenalului, fostele Hale Unirii si actualul amplasament al Teatrului National si al Hotelului Intercontinental. "Dealul Arsenalului este propunerea din 1929. Zona a fost pastrata fara constructii pana in 1985, cand Ceausescu a folosit zona pentru dezvoltarea administrativa a Bucurestiului, fiind cea mai sigura din punct de vedere seismic", a spus Murgeanu. El sustine ca prin amplasarea Catedralei aici se rezolva si problema traficului din oras. Proiectul prevede amenajarea unui bulevard, care va trece prin actuala curte a Parlamentului, unind strada Uranus cu Podul Hasdeu si cu strada Buzesti, care va fi largita, obtinandu-se o artera pe axa Piata Victoriei - Rahova, ca alternativa pentru Bulevardul Magheru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.