De la 1 ianuarie 2007, universitatile private risca sa intre in faliment laolalta cu 20% dintre cele de stat. Este principala predictie a lui Mircea Miclea, proaspatul presedinte al Comisiei de educatie de la Cotroceni.

La un an de cind si-a dat demisia de onoare pe motiv ca nu a primit un buget de 5% din PIB, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea se intoarce. Insa nu pe o functie de demnitar, ci de expert.

Presedintele Basescu, dupa ce a solicitat reforme radicale in educatie, si-a facut propria comisie de specialitate si a dat-o pe mina lui Miclea. Comisia incearca sa isi asume intocmirea strategiilor de educatie pe termen lung.

Ce se va intimpla de la 1 ianuarie 2007 in sistemul educational?

Pina in 2012 va fi o scadere cu aproximativ 20% a cohortei de virste intre 18 si 24 de ani. La aceasta se mai adauga si migratia. Dupa 1 ianuarie, multi elevi si studenti vor pleca la studii in strainatate. Taxa pe care o vor plati va fi la fel cu cea platita de cetatenii tarii respective. Taxele sint accesibile si pentru noi. In Franta, la universitati, o taxa de studii pleaca de citeva sute de euro si ajunge la 1.000 de euro. Pentru nivelul de licenta, trendul este ca studentul sa faca scoala aproape de casa. Aici nu vor fi multi care vor pleca. Dar la nivel de masterat da. Per total, aproximativ 10% dintre ei vor pleca la master, iar la doctorat 20-25%. E riscant sa dai un procentaj pentru ca an de an vor pleca din ce in ce mai multi.

Acest lucru are un avantaj: mobilitatea studentilor care pleaca la o universitate de afara si apoi se intorc. Pe de alta parte, vom avea o migrare mai mare a creierelor.

Vom mai avea si alte oportunitati pe care nu stiu daca le vom putea valorifica: sansa de a intra in retelele de cercetare, care va fi mult mai mare; vom avea acces la fondurile europene, dar trebuie sa avem proiecte. Intrarea in UE va fi ca o lupa pusa deasupra noastra si va scoate in evidenta micimea noastra exact cit este.

Care universitati nu vor rezista si vor da faliment?

In primul rind nu vor rezista acele universitati care au specializari care se suprapun. De exemplu, antropologie se face la facultatile de filosofie, de istorie, de sociologie si de stiinte politice. Le-au creat pentru a-si face numarul de norme. Vor avea de pierdut universitatile care ofera educatie de proasta calitate si evident ca majoritatea universitatilor particulare vor avea de suferit.

Singura lor sansa este sa se axeze mai mult pe partea de cercetare, dar sa faca cercetare ca lumea. Mai pot sa ofere si educatie pentru adulti. Adica sa se faca cursuri de scurta durata, dar asta inseamna sa ai universitati foarte pragmatice pentru ca pe omul angajat nu poti sa-l duci cu vorba. Astfel obtii si bani mai multi intr-un timp foarte scurt.

Universitatile de stat, in schimb, vor ramine pina in 2010 fara studenti. Cel putin 20% vor fi desfiintate pentru ca natalitatea a scazut, la care mai adaugam si migrarea la studii in strainatate. Universitatile au facut si marea prostie de a infiinta sectii noi de la an la an, fara sa isi dea seama ca multe nu mai functionau. S-a mers pe o dezvoltare de tip societate socialista multilateral dezvoltata: facem cit mai multe si cit mai diverse, in loc sa vina si sa spuna ca fac doar pe trei domenii, care sa atinga virful. Si rezultatul este colaps, facem multe si proaste. Rezultatul: nu sintem in top 500.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.