Filmul "Restul e Tacere", in regia lui Nae Caranfil, reprezinta ecranizarea unui scenariu premiat in concursuri internationale: Trofeul Martin & Rossi pentru cel mai bun scenariu al anului, Festivalul International de Film de la Paris 1995, Trofeul Hartley & Merrill (second prize) - Los Angeles, 1999. Acest film este un vis mai vechi al regizorului, pe care iata ca si-l vede implinit, pentru ca azi este ultima zi de filmari.

"Restul e Tacere" va fi, cel putin datorita subiectului tratat, un film de referinta al cinematografiei noastre; este, de fapt, o superproductie ce povesteste aventura celor care au realizat primul film de lungmetraj romanesc. Iar costurile pentru realizarea acestei pelicule depasesc suma de 2,5 milioane de euro, fiind cel mai scump film romanesc din ultimii 50 de ani.

Filmul reda felul in care a fost ecranizata pelicula "Independenta Romaniei", aceasta fiind pelicula care marcheaza, in 1911, inceputul unei istorii cinematografice de aproape 100 de ani. Marius Florea "Vizante" si Ovidiu Niculescu sunt protagonistii filmului care, conform autorului, "amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama intr-o larga desfasurare simfonica". Alaturi de ei, Mirela Zeta, Silviu Biris, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu si alti actori au evoluat sub bagheta lui Nae Caranfil.

Actiunea are loc in Bucurestiul anului 1911, intr-o atmosfera in care nimeni nu banuieste ca va incepe razboiul. Atmosfera este tipica perioadei micului Paris, strazile sunt pline de copii desculti si de taranci care incerca sa isi vanda marfa. In tot acest peisaj, in care fiecare isi vede de ale lui, apare o noua inventie, revolutionara: cinematograful. Raspunzatori de acest lucru sunt Grigore Ursaru (Brezeanu) si Leon Patrascu (Popescu). Grig si Leon vor sa creeze o productie cinematografica, prima din Romania, care sa vorbeasca despre Razboiul de Independenta din 1877.

Costumele sunt concepute de Doina Levintza

Actorii si figurantii au fost imbracati in costume create de Doina Levintza, automobilele restaurate sau construite special pentru acest film au traversat decorurile proiectate de Calin Papura, iar directorul de imagine Marius Paduraru a filmat aceasta desfasurare de forte in format cinemascop. In opinia lui Cristian Comeaga, actiunea ar putea fi caracterizata cam asa: "Mii de figuranti, scene de batalie, baluri, balciuri si chermeze, iubiri si tradari petrecute intr-un Bucuresti clocotitor, ce se revarsa pe ecran panoramic". Nae Caranfil prezinta acest film ca pe "o fresca despre un timp si un spatiu in care ofensiva Occidentului se lupta cu mostenirea Orientului, in timp ce romanii se imbata constiincios, muind mititeii in sampanie. Intre prabusirea unor imperii si nasterea altora, visele devin realitate intr-un Bucuresti de legenda, unde oamenii dorm pe mese si mananca in pat".

Filmarile pentru "Restul e Tacere" au inceput in luna iulie a acestui an. Premiera filmului va avea loc anul viitor, insa data exacta nu este cunoscuta inca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.