La prima vizionare a filmului "Vanatoarea" (titlul de lucru), care este de fapt ecranizarea best seller-ului "Ciocoii noi cu bodyguard" al lui Dinu Sararu, au fost invitati cativa ziaristi de renume, printre care Ion Cristoiu, Radu Moraru, Dan Diaconescu etc., fiecare din ultimii doi facand parte din distributie, fiindca in film isi joaca propriul rol.

Dupa ce s-a stat de vorba la o cafea, timp in care regizorul si scenaristul Serban Marinescu nu prea reusea sa-si ascunda emotiile, a urmat proiectia noii productii cinematografice, la care insa mai are de lucru, caci, e clar, "Vanatoarea" mai are nevoie de clarificari, filmul fiind foarte dens si plin de semnificatii. Asa cum spunea Dinu Sararu, "povestea e izvorata din realitate, dar ramane poveste" si ca orice stradanie de a "descifra in desfasurarea ei asemanari posibile cu imprejurari sau personaje ce ar parea cunoscute este lipsita de temei (...). Adevarul povestii, se stie, sublimeaza adevarul vietii. A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti...".

Filmul este socant, dur, revelator. Societatea romaneasca, asa cum apare pe marele ecran, te inspaimanta: mafia politica este mana in mana cu cea economica, coruptia si santajul ating apogeul - "stat mafiot cu legi mafiote" -, interceptari peste interceptari - "la noi e cu ascultatul ca la biserica" -, jocuri de culise.

Tabloul este intregit de arestarile comandate dupa o reteta de impact, cu zornait de catuse, cu mascati si cu toate televiziunile convocate, ca sa transmita in direct. Oamenii de afaceri puternici joaca la doua capete, asa cum procedeaza si Dandu Patricianul, care explica nu fara cinism ca nu face politica, face afaceri, dar cu ajutorul politicienilor. "Am dat cat a trebuit, am dat zdravan", recunoaste, marturisind si ca isi asteapta rasplata. In rest, Dandu, ca orice "ciocoi" de ultima generatie, are super masina, e imbracat top, mananca icrele rosii si caviarul cu lingura, ii plac chiolhanurile, cu maduvioare, fudulii si fleici, iar Nelu Ploiesteanu si orchestra sa-i cante la ureche, are o iubita balerina la Opera, careia ii ofera diamante si se destreseaza la vanatoare...

E clar, filmul bate viata, parand un compendiu al celor mai de impact evenimente prezentate la jurnalele de stiri sau dezbatute in talk-show-uri.
Marii papusari, cum ii numeste Octavian Paler inca de la primele secvente, manuiesc din umbra personajele, fac scenariile, tes intrigile.

Revolutionarul Didi Sfiosu, consilier prezidential - inegal cu el din clipa in care e scos din joc, - primul ministru Pompi, generalul Dorobantu, viitor candidat la presedintie, Eftimie Belciug, om de afaceri, santajabil etc. sunt, unii papusari, altii marionete. Cu totii, mafioti. Distributia aleasa de Serban Marinescu este una de exceptie: Stefan Iordache, Dorel Visan, Horatiu Malaele, intr-un rol cum nu l-ati mai vazut, Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Monica Davidescu, Razvan Vasilescu, Mircea Diaconu, Vali Popescu s.a.
Cu certitudine, "Vanatoarea" va avea succes, dar va isca un sir de controverse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.