E conectat de 20 de ani la mass-media romanesti si apara constant jumatate de milion de jurnalisti. Presedintele International Federation of Journalists (IFJ), Aidan White, vorbeste despre principalele probleme ale breslei de la noi si de-afara.

Cu ce ocazie ati venit in Romania?

Estul Europei e in ultimii ani intr-o tranzitie in privinta rolului media in societate, iar situatia din Romania este foarte competitiva. Am discutat cu cei de la Media Sind si de la Asociatia Ziaristilor din Romania, colegi in IFJ, dar am ajuns si la Realitatea TV, unde am vazut cum incepe dezvoltarea companiei. Populatia are mai putina incredere in spatiul politic, iar media au devenit mai importante ca institutii, oferind incredere de a participa la viata democratica.

Totusi, presa nu ar trebui sa se substituie structurilor politice, ci sa umple golul pe care oamenii il resimt zilnic. Exista o lipsa de incredere in informatiile despre viitor, iar in Romania, ca si in alte tari, oamenii sint ingrijorati de slujbe si de familie. Vedem o crestere a politicilor extremiste ca raspuns la aceste anxietati si media trebuie sa raspunda provocarii de a oferi incredere pentru viitor.

Contracte nerespectate

Ce este specific pentru media romanesti in dezvoltarea lor?

Sufera o serie de transformari, unele bune, altele nu la fel de bune: in cazul multor ziare si televiziuni, audientele sint in scadere, pentru ca oamenii aleg alte surse de informatie. Raspunsul presei este, din pacate, unul de tip tabloid pentru a pastra publicul. In cele din urma, aceasta nu este o solutie si va duce la extinctie. Presa are, cu toate acestea, toate motivele sa fie optimista. Va intra in UE, va resimti o crestere economica si, astfel, o expansiune a pietei de profil. Intrebarea se pune daca este pregatita sa raspunda acestei oportunitati. O poate face atita timp cit va construi formate de calitate; doar aceasta calitate ii va face pe oameni sa creada in media si in jurnalisti.

Urmariti de aproape 20 de ani mass-media din tara noastra. Care sint cele mai importante schimbari pe care le-ati putut observa?

Schimbarile tehnologice sint cele mai reprezentative, presa romaneasca devenind mult mai eficienta. Au aparut televiziunile comerciale, media online, iar piata a devenit mai diversificata, mai pluralista. Libertatea presei este si ea un lucru pozitiv, insa sint totusi ingrijorat de serviciile publice de radio si tv. Atit la nivelul volumului de investitii facute, cit si al culturii interventiei politice, chiar daca nu directe. Aceasta influenteaza calitatea programelor. Situatia este totusi optimista, insa jurnalistii cu care am stat de vorba inca mai reclama remuneratia proasta sau sistemul contractual. Exista un contract colectiv de munca, insa nu este aplicat de catre toate companiile. E important sa se incurajeze profesionalismul, iar jurnalistii sa fie respectati mai mult.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.