Calendarul evenimentelor culturale ale programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" va include si o contributie consistenta de proiecte artistice italiene, ca numar, anvergura si prestigiu. Participarea Italiei la activitatile culturale ale programului acopera domenii precum teatru, arte vizuale, muzica si evenimente stradale. Spectacolele Scala di Milano si Faber Teater, precum si demonstratiile Sbandieratori di Gubbio ("Manuitorii de steaguri") sunt doar trei dintre cele opt proiecte pregatite pentru publicul roman si strain.

Proiectul Scala di Milano s-a nascut la Sibiu o data cu vizita pe care di Marco Rondina - director al Unimpresa Romania - i-a facut-o, la inceputul acestui an, primarului Klaus Johannis. Proiectul s-a dezvoltat si a prins contur in urmatoarele sase luni, ca urmare a cooperarii dintre Biroul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", Filarmonica din Sibiu si partenerii din Italia. Evenimentul Scala di Milano va avea loc in 26 si 27 februarie 2007, la Sala Thalia, ce se remarca printr-o arhitectura deosebita.

Organizatorii au in vedere realizarea a doua concerte, data fiind capacitatea relativ redusa a salii. Evenimentele vor fi transmise insa si pe ecrane de dimensiuni mari, pentru ca si publicul larg sa aiba acces la ele. Trupa de teatru stradal si experimental si de story-telling Faber Teater se va afla anul viitor la Sibiu pentru a doua oara. Fondat ca un workshop de actorie si transformat in 2001 intr-o companie profesionala de teatru, Faber Teater a sustinut numeroase spectacole in Marea Britanie, Franta, Portugalia, Elvetia etc. Pentru "Sibiu CCE 200", trupa a pregatit 10 manifestari teatrale pentru primavara lui 2007.

In aprilie, Muzeul National Brukenthal va gazdui o expozitie a pictorului Nino di Luca, apreciat de critica pentru dialogul sau cu traditia peisajului clasic si cu linia expresionista de provenienta nordica a lui Permeke si a lui Turner. In martie, Sibiul va vernisa lucrari ale sculptorului Giacomo Manza, recunoscut de diferite institutii culturale, printre care si Academia Regala de Arte din Londra, dar si criticat pentru folosirea iconografiei crestine in lucrarile sale dedicate rezistentei impotriva regimului fascist.

La calendarul evenimentelor muzicale de la Sibiu, Italia va contribui cu trei proiecte: "I Solisti Veneti", Scala di Milano si Orchestra da Camera di Firenze. Sub bagheta lui Claudio Scimon, "I Solisti Veneti" va concerta la sala Thalia in noiembrie 2007. Ansamblul si-a castigat aprecierea publicului si a presei, fiind recunoscut drept una dintre cele mai prodigioase orchestre italiene din punct de vedere tehnic.

Grupul muzical a concertat in peste 60 de tari ale lumii, alaturi de solisti precum Placido Domingo, Salvatore Accardo, Marylin Horne, Uto Ughi si Jean-Pierre Rampal. Orchestra da Camera din Firenze a fost constituita in 1981 de catre Giuseppe Lanzetta pentru a promova muzica simfonica si de camera. In scurt timp, orchestra a dobandit aprecierea criticii italiene si internationale drept una dintre cele mai importante institutii muzicale din Italia si una dintre cele mai virtuoase orchestre europene de muzica de camera. Orchestra da Camera di Firenze va concerta la Sibiu in luna aprilie.

De asemenea, vechiul oras Gubbio, din Umbria, cu mostenire etrusca si romana, va fi prezent la Sibiu, la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, prin manifestarea care l-a facut celebru in lume: manuirea steagurilor. Sbanderiatorii di Gubbio (Manuitorii/aruncatorii de steaguri) urmaresc perpetuarea secularului joc al steagului si al mesajului etic pe care acesta il poarta, si anume pacea si prietenia.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.