Numarul pensiunilor turistice din mediul urban creste mai accelerat decit cel al hotelurilor.

Chiar daca tot mai multi turisti romani aleg sa-si petreaca concediul peste granite, iar numarul celor straini este in scadere, hotelurile, motelurile, dar mai ales pensiunile turistice rasar in ultima vreme ca ciupercile dupa ploaie. In prima jumatate a acestui an existau peste 3.100 de unitati de primire turistica, ceea ce inseamna o creste cu 239 de unitati (8,2%) fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Cel mai mult s-a construit in mediul rural. Practic, intr-un an, romanii au ridicat la tara 111 pensiuni turistice, aproape dublu fata de numarul de hoteluri nou construite, totalul pensiunilor ajungind la 749. Numarul cabanelor de la tara se apropie astfel simtitor de cel al hotelurilor, si ele tot mai multe. In luna iunie a acestui an erau deschise 908 hoteluri, fata de 857 in aceeasi perioada a lui 2005. "In mediul rural s-au dat credite pe baza programului SAPARD, dar nu stiu in ce masura toate unitatile specificate in statistica sint si inregistrate fiscal", ne-a declarat Mihai Rijnita, secretar general al Federatiei Hoteliere din Romania.

De asemenea, potrivit lui Risnita, trendul se poate explica si prin faptul ca pentru construirea unei pensiuni turistica in mediul rural sint necesare o perioada mai scurta de timp si o investitie mult mai mica. Mai mult, Attila Taragus, presedintele ANTREC, crede ca pe viitor este foarte posibil ca numarul pensiunilor din mediul rural sa-l depaseasca pe cel al hotelurilor. "Sint sigur ca vor fi mai multe pensiuni agroturistice decit hoteluri, pentru ca reprezinta o investitie foarte sigura si exista cerere", explica acesta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.