Romanii contribuie la asigurarile sociale de sanatate cu 6,5 % din valoarea venitului, beneficiind de o serie de analize gratuite.

Gratuitatea este conditionata, insa, de starea de sanatate a asiguratului. Daca nu ne doare nimic si vrem sa facem analize medicale, vom scoate bani grei din buzunar pentru un control preventiv.

Primele semne de boala ne trimit la medicul de familie, care, pentru a diagnostica afectiunea de care suferim cat mai corect, ne scrie o trimitere pentru cel mai apropiat laborator de analize medicale.

Daca analizele prescrise de medicul de familie fac parte din cele gratuite, atunci vizita la laborator va fi ieftina. In caz contrar, trebuie sa scoatem bani din buzunar pentru a achita analizele ce nu sunt compensate.

Iata care sunt analizele medicale de rutina si pretul lor estimativ:

- hemoleucograma 15-20 de lei;

- teste de inflamatie (fibrinogen 13-15 de lei, VSH 3-5 lei , proteina C reactiva 10-15 lei);

- teste de coagulare (timp Quick) 4-6 lei;

- teste de metabolism (glicemie 6-8 lei, colesterol 6-8 lei, trigliceride 7-9 lei, proteine totale 8-10 lei);

- teste hepatice ( electroforeza 18-23 lei, fosfataza alcalina 8-10 lei);

- teste renale (uree, creatinina si acid uric - intre 6 si 8 lei, sumar de urina 13-15 lei);

- teste ale metabolismului mineralelor (calciu 8-10 lei, magneziu 6-8, potasiu 8-10);

- teste pentru anumite infectii (ASLO 13-15 lei, exudat faringian 17-19;

- urocultura 19-23 lei.

Daniela nu a dat bani

O vorba din batrani spune ca e mai usor sa previi decat sa tratezi. Analizele medicale facute preventiv pot fi mult mai eficiente decat pumnul de pastile pe care am fi nevoiti sa-l inghitim atunci cand suntem bolnavi.

Daniela Istvan, o tanara studenta de 20 de ani din Bucuresti, si-a facut ultima oara analizele medicale in primavara. "Nu am dat nici un ban, deoarece am avut trimitere de la medicul de familie. A fost un control de rutina, asa ca am mers la unul dintre laboratoarele din cartier impreuna cu mama. Nu am fost bolnava, iar analizele au confirmat acest lucru", ne-a spus tanara.

Pacientii fara trimitere trebuie sa plateasca

Dr. Mihnea Dragomir (foto), specialist in medicina familiei, spune ca analizele "de rutina" ajuta la depistarea sau confirmarea unor boli cum ar fi anemia, diabetul zaharat si alte tulburari de metabolism, hepatita, infectiile urinare sau ORL. "Testele sunt gratuite doar daca exista trimitere de la medicul de familie. Persoanele sanatoase nu beneficiaza de gratuitate. Mai exact, medicul nu trimite la laborator oameni sanatosi," spune dr. Dragomir.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.