Inca o editura renunta la fondurile de stat din cauza birocratiei si a procedurilor descurajante de justificare a costurilor

Directorul Editurii Paralela 45, Calin Vlasie (foto), a anuntat ca editura renunta, "din ratiuni care tin de politica de subventionare", la sprijinul financiar aprobat de Administratia Fondului Cultural National. In primavara anului 2006, Paralela 45 a depus o aplicatie pentru obtinerea de subventii in cadrul programului de finantare de proiecte editoriale, cererea i-a fost acceptata, dupa care editura a renuntat la cei 77.154 lei pentru publicarea a 30 de titluri pentru care primise aprobare. "Juriul si-a facut meseria ireprosabil, insa sistemul de calcul al cheltuielilor este total depasit de realitatea economica. Este extrem de laborios, cu fise ante si postcalcul identice cu cele de acum 17 ani", a spus Calin Vlasie, directorul editurii.

Carti pentru biblioteci

Sistemele occidentale de gestionare a acestor fonduri implica proceduri simple si cu accent pe interesul cultural, afirma Vlasie. "In Romania se pleaca de la ideea ca editorii sint niste infractori care trebuie controlati la singe", completeaza el. Unul dintre motivele pentru care statul roman ofera subventii pentru proiectele editoriale este faptul ca anumite carti nu se cumpara, mai ales cele de specialitate sau lucrarile academice.

O posibila rezolvare a tuturor problemelor de tip birocratic este, din punctul de vedere al reprezentantului Editurii Paralela 45, achizitionarea de catre stat a unui numar de exemplare echivalent cu suma subventiei. "Din acesti bani, statul ar putea cumpara carti care sa ajunga in bibliotecile din tara. Scopul principal al editurii este sa puna in circulatie aceste volume si sa ajunga sa fie citite de un numar mare de oameni", spune Calin Vlasie. "In ritmul asta, prefer sa intru intr-o economie reala, in cadrul careia sa ma supun legilor cererii si ofertei si sa produc doar ce pot sa vind", a completat el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.