Pictogramele si avertismentele care vor fi postate de anul viitor pe pachete scumpesc tigarile.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) doresc sa-i conviga pe romani sa se lase de fumat, prin avertismentele si pictogramele aplicate pe pachetele de tigari. Incepind cu anul viitor, producatorii si importatorii produselor din tutun vor fi obligati sa aplice pe fiecare pachet de tigari una dintre cele 14 imagini ce urmeaza a fi propuse de Ministerul Sanatatii Publice. Autoritatile din cadrul MSP vor selecta imaginile si textul avertismentelor ce vor fi inscriptionate din 2007 pe pachetele de tigari, potrivit Directivei Uniunii Europene, in functie de raspunsurile primite online pina ieri, pe site-ul ministerului, de la cei interesati de acest subiect.

Imaginile bat cuvintele

De la 1 ianuarie 2007, pe pachetele de tigari vor fi inscriptionate doar mesajele de avertizare. Acestea vor ocupa 30% din suprafata pachetului pe o fata si 40% pe cealalta. "Mesajele care urmeaza sa fie aplicate pe pachetele de tigari sint foarte explicite. In tarile membre UE, aceste mesaje exista sub aceasta forma, pe pachetele de tigari.

Ulterior, urmeaza sa implementam si pictogramele. Imaginile sint mult mai graitoare decit cuvintele, ele adresindu-se si componentei emotionale. Mai ales in rindul tinerilor acest gen de mesaje o sa aiba efect", sustine Magda Ciobanu, medic coordonator al proiectului, de la Centrul de consiliere pentru renuntare la fumat. Ea adauga faptul ca atit mesajele, cit si cele 14 fotografii ce vor fi alese vor fi inscriptionate pe toate pachetele de tigari, cuprinzind toate marcile, si se vor roti, astfel incit orice fumator de orice marca de tigari sa dea la un moment dat peste toate fotografiile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.