Harghita, Covasna si Mures, dependente de bugetul de stat

Cele trei judete din asa-zisul Tinut Secuiesc, Harghita Covasna si Mures, ar fi net dezavantajate din punct de vedere economic daca ar obtine autonomia teritoriala, avand in vedere ca sunt printre zonele cele mai sarace si dependente de veniturile de la bugetul de stat. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat ieri de directorul Societatii Academice din Romania (SAR), Sorin Ionita, in cadrul unui seminar organizat impreuna cu platforma liberala din UDMR, cu tema "Autonomia Tinutului Secuiesc din perspectiva politicii publice".

Din statisticile prezentate de Ionita referitoare la incasarile la bugetele locale, reiese faptul ca judetele Harghita, Covasna si Mures au resurse proprii foarte scazute, situandu-se sub media nationala ca nivel al veniturilor proprii pe cap de locuitor. In conditiile in care autonomia presupune ca autoritatile locale sa se bazeze mai mult pe surse locale de bani si mai putin pe redistributiile de la Guvernul central, "marirea gradului de autonomie ar dezavantaja financiar judetele incepand de a doua zi", a explicat directorul SAR. El a aratat ca in special Harghita si Covasna sunt dintre cele mai puternic subventionate judete din Romania, avand un grad ridicat de dependenta fata de bugetul central.

"Elitele locale prolifereaza in continuare iluziile si cliseele, precum acela ca Tinutul Secuiesc e o zona potential bogata de unde pleaca bani catre alte zone ale Romaniei. De fapt, e una dintre cele mai sarace si subventionate regiuni", a subliniat Ionita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.