Multi dintre noi cred ca ce-i natural nu dauneaza. In nenumarate cazuri, alimentele si plantele terapeutice interactioneaza cu medicatia, iar consecintele pot fi severe. Alimentele si plantele pot modifica felul in care organismul nostru transforma medicamentele in substante cu actiune vindecatoare. Lygia Alexandrescu, consultant de nutritie la Clinica de Slabire si Consultanta Nutritionala "Natural Silhouette", ne pune la dispozitie lista cu principalele alimente ce pot influenta efectul medicamentelor:

Alcoolul interactioneaza practic cu toate medicamentele, dar mai ales cu medicatia antidepresiva si cu antibioticele.

Spanacul, broccoli si legumele cu frunze verzi, consumate in exces, pot reduce din actiunea medicamentelor anticoagulante. Aceste legume contin vitamina K, care favorizeaza coagularea sangelui.

Excesul de fibre alimentare (fructe si zarzavaturi) poate afecta absorbtia calmantelor si a medicatiei cardiace.

Usturoiul are actiune antihipertensiva si asociat (in exces) cu

Aveti grija cand sunteti la cura de slabire si mancati grepfrut. Fructele pot anula efectul anticonceptionalelor
medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate conduce la hipotensiune severa.

Citeste si:

Branza fermentata interactioneaza cu medicatia antidepresiva, principala reactie fiind simtita la nivelul tensiunii arteriale.

Sucul de grepfrut reduce din efectele medicamentelor anticolesterol, a contraceptivelor si antialergicelor.

Laptele si sucul de portocale pot neutraliza efectul terapeutic al antibioticelor.

Bauturile cofeinizate pot modifica actiunea medicatiei antiasmatice, fiind considerate puternice excitabile nervoase.

Carnea indelung preparata pe gratar poate inhiba medicatia antiastmatica.