Guvernul pune la bataie 150.000 RON pentru primenirea fiecarei resedinte de judet, dar sumele alocate de primarii pentru artificii, beculete, concerte si brazi impodobiti sint mult mai mari.

Sibienii vor avea parte de cele mai scumpe sarbatori de iarna. Viitoarea capitala culturala a Europei le pregateste in luna decembrie doua nopti "de neuitat" dupa cum spune Sergiu Olteanu, consilier asistent la Serviciul de relatii cu presa al primariei locale. Prima, cea de Revelion, va fi dedicata integrarii europene, iar localnicii au de ales intre un concert de orga, sustinut la Biserica Evanghelica, si alte doua in aer liber, sustinute de Scooter si Phoenix.

Pretul concertelor s-a ridicat la aproximativ 90.000 de euro, la care se adauga alti 30.000 alocati sistemului de iluminat. Cea de-a doua seara, de deschidere a Programului Sibiu, Capitala Culturala 2007, va fi celebrata tot prin muzica, de data asta rock cintat de Smokie, care a costat primaria 75.000 de euro, si muzica simfonica, concert sustinut de Filarmonica din Sibiu impreuna cu Philarmonie der Nationen, a carei valoare s-a ridicat la 135.000 de euro.

Alti aproximativ 650.000 de euro se vor duce pe proiectii de imagini gigantice, spectacole de lumini, expozitii in muzee si pe instalarea ornamentelor. "Majoritatea cheltuielilor vor fi suportate din bugetul local Sibiu si o parte de catre Asociatia Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007. Bugetul local pentru anul 2006 este de aproximativ 270 de milioane RON", mai spune Olteanu.

Moldovenii sint cu dare de mina

Un alt oras cu pretentii este capitala moldoveana, Iasi. "In total, cheltuielile ajung la 860.000 RON, din care 400.000 merg pentru impodobirea orasului cu brazi si cu beculete, inclusiv pentru curent, 300.000 costa organizarea Revelionului in strada, ceea ce presupune concerte, foc de artificii, iar restul de 100.000 privesc alte activitati, sarbatori cu daruri pentru copii in cartiere, primirea uratorilor la primarii, la centrele primariei din cartiere", spune Victorel Lupu, director economic al municipalitatii. El sustine ca majoritatea fondurilor provin din buzunarele sponsorilor. Si la Brasov intrarea in Uniunea Europeana costa mult. La cei 400 de mii RON cheltuiti pe artificii si pe beculete se adauga si banii de la Guvern.

In schimb, brazii nu costa nimic, pentru ca primaria are in proprietate citeva mii de hectare de padure. "Din 6 decembrie se vor aprinde brazii si luminile de sarbatori si aproape zilnic in Piata Sfatului sau in Centrul Civic vor fi concerte si colinde. In 23 decembrie va veni Mosul, care va aduce cadouri pentru copiii din piata. Din bugetul total de 300 de milioane RON, cam 0,1% se aloca sarbatorilor de iarna", spune Sorin Toarcea, purtator de cuvint al primariei locale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.