Vazarea din cadrul licitatiilor de opere de arta ruseasca organizata saptamana trecuta de casa Sotheby's a depasit 20 de milioane de lire sterline (29,55 milioane de euro) si mai mult de jumatate din cele 460 de oferte au depasit estimarile, potrivit unui comunicat al casei londoneze. Aceasta aduce peste 80 de milioane de lire (118,22 mlioane de euro), cifra de afaceri generata de arta ruseasca la vanzarile de la casele de licitatii la nivel mondial in 2006, fata de 56 de milioane de lire obtinute anul trecut (82,75 de milioane de euro).

Casa Sotheby's a subliniat ca s-au inregistrat 10 recorduri in cursul acestei sesiuni, care a atras mai mult de 230 de cumparatori, in sala si la telefon. "Noi am fost martorii unor vanzari importante atat la pictura cat si la obiecte de arta", a spus in comunicatul amintit Joanna Vickery, directoarea departamentului rus de la Sotheby's.

Cifra totala a vanzarilor de arta ruseasca in anul 2006 "este o dovada de necontestat ca piata in acest an a fost mult mai activa decat in 2005, cu o crestere mult mai mare spre sfarsit", a mai precizat ea. Sectia pictura a beneficiat de aceasta revigorare cu sase recorduri atinse si chiar si arta contemporana unde s-au inregistrat patru recorduri.

Piesa forte a vanzarii, o pereche de vase de portelan din 1830 oferite de tarul Nicolae I ambasadorului Frantei in Rusia acelei epoci, Casimir de Rochechouart, Duc de Montemart, a fost adjudecata pentru 2,248 milioane de lire ( 3,32 milioane de euro) de un cumparator anonim, de la pretul de intrare in licitatie de 1,8 milioane de lire (2,6 milioane de euro). O tabachera Fabergé aurita si decorata cu pietre pretioase, cadoul tarului Nicolae II facut omului politic francez Léon Bourgeois, a fost vanduta la pretul de 926.400 de lire (1,37 milioane de euro). O colectie de 90 de obiecte rare Fabergé a adus mai mult de 3,4 milioane de lire (5,02 milioane de euro) de la 500.000 de lire (738.891 euro).

"Saptamana rusa" a debutat in 28 noiembrie la casele de licitatii din Londra, care se asteapta la depasirea recordurilor ca urmare a cresterii extraordinare a artei rusesti in acest an.