De zece ani, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania premiaza cele mai reprezentative lucrari stiintifice. Este aceasta o recunoastere morala a a celor care, fara sa faca tam-tam, fara sa fie mediatizati, fac si lucruri consistente, de substanta. Oamenii de stiinta sunt cei cei care, de regula, tac si fac.

Astazi, cercetatori in domeniul
stiintelor economice, geonomice, tehnice, medicale, agricole, vor fi rasplatiti pentru munca lor. Acad. Vasile Candea, presedintele AOR, ne-a declarat: "Este o traditie a noastra de a acorda premii. Eu zic ca e bine pentru societatea noastra, care este cum este, ca se mai fac si lucruri bune si consistente. Totusi, se mai si lucreaza in tara asta. Noi premiem cele mai reprezentative lucrari in domeniul stiintei. Este mai mult o recunoastere morala pentru ca - probabil din cauza ca nu facem un show, nu premiem o vedeta - banii sunt foarte putini".
Ceremonia de premiere are loc astazi, ora 16.00, la sediul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Anul acesta, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania sarbatoreste implinirea a 70 de ani de la infiintarea Academiei de Stiinte din Romania, 50 de ani de la infiintarea Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania si 10 ani de la schimbarea titlului Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania. AOS-R, ca organizatie stiintifica care desfasoara acti-
vitatea in domeniul promovarii cunoasterii, a inovarii, cercetarii-dezvoltarii si al stimularii protectiei si va-
lorificarii proprietatii intelectuale, urmarind realizarea propriilor obiective ale activitatii, participa activ la solutionarea problematicii mai sus mentionate si incearca sa dea un impuls, in special, cercetarii stiintifice orientate, de dezvoltare si aplicativa din tara noastra si face cunoscute in tara si in strainatate, cercetarile stiintifice din institutele care nu sunt coordonate nici de Academia Romana si nici de CNCSIS.

Premiile AOS - R

Premiul Nicolas Georgescu Roegen - Stiinte economice
Florea Dumitrescu pentru lucrarea "Tranzitia 1990-2004. Experienta romaneasca"
Premiul Radu Botezatu - Stiinte genomice
Cristian Suteanu, Gabriela Polonic si Florin Munteanu pentru lucrarea "Zona geodinamica activa Vrancea - Romania"
Premiul Herman Oberth - Stiinte Tehnice
Iulian Dogaru (post-mortem), Mihai Dogaru, Mircea Dimitrie Cazacu pentru lucrarea "Generatoare MHD in ciclu deschis"
Premiul Carol Davila - Stiinte medicale
Serban Bubenek pentru lucrarea "Evaluarea si monitorizarea hemodinamica a pacientului critic"
Premiul Petru S. Aurelian - Stiinte agricole
Mihai Berca pentru lucrarea "Teorie si biotehnologii genetice"
Premiul Ion Basgan - Comunicare in stiinta, creativitatea intelectuala si transfer tehnologic
Stefan Iancu pentru lucrarea "Valorificarea creatiei intelectuale".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.