Colea Rautu implineste astazi 94 de ani. Colea Rautu este un om de o vioiciune spirituala extraordinara. Iubeste viata, isi doreste sanatate si crede ca in film mai avem multe de invatat. A debutat la Teatrul de Revista "Carabus" condus de Constantin Tanase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat prima oara faimosul slagar "Ti-a iesit cosaru-n drum", de Gherase Dendrino, pe versurile lui Puiu Maximilian. O vreme a jucat la Teatrul National, datorita lui Sica Alexandrescu, iar intre anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giulesti.

A interpretat roluri in peste 70 de filme de lung metraj, atat romanesti cat si straine, in seriale de televiziune.

- Stimate domnule Colea Rautu, romanii va asimileaza cinematografului, desi dumneavoastra ati debutat in teatru. Povestiti-mi despre acea perioada din viata dumneavoastra.

- Tin minte ca in 1929 am intrat in teatru. A fost un festival al unei mari actrite de atunci, Nelly Nicolau. In 1934, am venit la Carabus. L-am cunoscut pe Tanase care era un foarte bun camarad dar era si excesiv si exigent. Ce sa va spun? Tanase ramane unul din marii nostri actori. Am fost figurant multi ani la Opereta.

- Atunci ati lansat si "Ti-a iesit cosarul in drum"?

- Nu. A fost ceva mai tarziu. Cosarul a fost ceva accidental pana la urma. Eram la Royal cu Puiu Maximilian si cu Dendrino. Si-a intrat un cosar in local. Asa s-a nascut Cosarul.

- Cum ati ajuns sa faceti film?

- Filmul mi-a placut cu mult inainte de teatru. Mi-aduc aminte ca eram in liceul militar, la Balti, prin anii 25, 26, 27 si ma ascundeam sub scaunele din ultimul rand la sfarsitul unui film ca sa-l mai vad inca o data. Primul film a fost "Desfasurarea", in 1954. Totul a fost o intamplare. Se cauta un actor pentru rolul unui baiat de local. Si am ajuns sa fiu eu ala ales.

- Ati jucat in peste 70 de filme. Ati avut un rol preferat?

- N-am stat sa numar cate filme am facut. Poate ca sunt atatea. Eu mi-am iubit rolurile. Intotdeauna am vrut sa fiu ala pe care-l joc. Cred ca munca mea nu a fost de prisos. Parerea mea este ca in film am fost acela care trebuia sa fiu. Cine vrea sa ma contra
-zica, cu mare placere o sa ascult argumentele.

- Un rol preferat nu ati avut, dar un regizor cu care v-a placut sa lucrati in mod deosebit?

- Ei, aici l-as pune pe primul loc pe Nicolaescu. Sergiu Nicolaescu este foarte ordonat, este un regizor foarte organizat. Ce anunta ca se face, aia se facea. El nu schimba textul de la o zi la alta decat daca, cine stie, se strica distributia, daca se intampla ceva.

- Ce parere aveti despre filmul romanesc de acum?

- Ma uit la filmele romanesti. Au invatat ceva ai nostri dar sunt departe. Pacat ca nu e dezvoltata cinematografia inca. Dar, filmul se face cu bani multi. Cu bani foarte multi. Mai e ceva drum pana vom avea o cinematografie bine dezvoltata.

- Ce va deranjeaza cel mai mult din ceea ce se intampla acum?

- Nepotismul, acest scarbos lucru, care nu va disparea niciodata de la noi. Nu va disparea din nici un domeniu, nu va disparea deloc cred eu.

- Ce va doriti cel mai mult?

- Sanatate. Sa fiu sanatos si intreg. Copiii sunt la casa lor iar eu, mosneagul, stau in Bucuresti, in buricul targului. Ma bucur ca, atunci cand ies din casa, intalnesc prieteni, cunostinte. Nu se poate sa fac trei pasi si sa nu ma intalnesc cu cineva. Ma bucur de viata. Pentru ca este frumoasa.

- Stimate domnule Colea Rautu, va urez multi ani cu sanatate si va multumesc pentru interviul acordat.

- Eu va multumesc ca v-ati adus aminte de mine.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.