E scriitor si jurnalist, iar in Romania revine periodic si scrie despre schimbarile pe care le vede la oamenii prinsi in procesul tranzitiei

Ignacio Vidal-Folch a prins Revolutia din ’89 la Bucuresti si a scris o carte despre asta, cu care s-a facut cunoscut in Romania. Anul trecut a publicat o satira la adresa intelectualilor de stinga, care a stirnit controverse in Occident si in America de Sud.

Am inteles ca ati venit in Romania pentru un reportaj. Despre ce este vorba?

Da, este un reportaj despre Romania de azi, despre intrarea in Uniunea Europeana, schimbarile de mentalitati, de stiluri de lucru, de pastrarea unor valori din trecut. Am vorbit deja cu scriitori, oameni de afaceri, intelectuali.

Ati mai fost in Romania in ultimii ani, iar publicul de aici va cunoaste ca romancier.

Adevarat, eu scriu romane. Anul trecut am publicat "Turistas del ideal", care a facut mult zgomot pentru ca era foarte politically incorrect, era o satira destul de cruda a ipocriziei unei intelectualitati asa-zise de stinga, o intelectualitate mandarina si iresponsabila. Oamenii astia, care simt simpatie pentru dictatorii din tarile sud-americane, de exemplu, unde li se pare normal sa se intimple lucruri pe care nu le-ar putea tolera in propria lor tara.

Va referiti, in mod special, la Cuba?

Da, ma refer la Cuba, simpatia pentru Fidel Castro in cazul spaniolilor nu are justificare, insa are niste explicatii istorice, pentru ca vorbim de o colonie spaniola "furata" de Statele Unite intr-un mod absolut grotesc. Insa asta nu scuza simpatia pentru toata gama de colonei si dictatori cu pistol la briu, care par a exercita o atractie homofila, as spune eu, asupra unor scriitori occidentali.

Si ce ne facem atunci pe o plaja plina cu tricouri cu poza lui Che Guevara?

Pe plaja din Barcelona se vind niste prosoape cu figurile lui Mick Jagger, Alain Delon si Che Guevara. Cei trei se afla la acelasi nivel, intr-un sens postmodern, desigur. Nu facem nimic cu ele, discursul acesta al tinerilor e unul inca supus evolutiilor virstei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.