Cele mai recente date furnizate de reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii(OMS) arata ca desi la nivel global, numarul cazurilor de imbolnavire cu HIV/SIDA continua sa creasca, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica rata de incidenta privind aceasta maladie. Mai mult, potrivit raportului anual privind consumul de droguri in Europa, elaborat de reprezentanti din cadrul Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie, tara noastra se pozitioneaza in coada clasamentului, in ceea ce priveste numarul bolnavilor infectati cu HIV din randul consumatorilor de droguri injectabile.

Desi presa din Marea Britanie considera ca cetatenii romani care vor imigra incepand cu 1 ianuarie 2007 vor contribui la declansarea unei epidemii de HIV/SIDA in Regat, informatiile prezentate de cele doua foruri arata ca situatia nu este nici pe departe atat de neagra precum o prezinta englezii. Mai mult, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, din cadrul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" sustine ca bolnavii cu SIDA din Romania nu sunt o amenintare pentru Europa. Unul dintre argumentele prezentate de dr. Streinu Cercel este acela ca tratamentele realizate in tara nu sunt cu nimic mai prejos decat cele utilizate in strainatate.

Romanii din strainatate, grupa de risc pentru transmiterea infectiei

Mai mult, medicul roman spune ca potrivit datelor statistice ale Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania, persoanele care stau mai mult de sase luni in strainatate reprezinta o grupa de risc pentru transmiterea infectiei la revenirea in tara. Astfel, testarile pe grupe de risc care au fost realizate la nivel national, in primele noua luni ale anului 2006 arata ca in urma celor 162.213 de teste, au fost identificate 1.111 de persoane seropozitive. "Cele mai alarmante rezultate si care impun un sistem de securitate sporit ii vizeaza pe cei care lucreaza mai mult de jumatate de an in afara tarii (4,64%), homoxexuali (7,4%), femeile care nasc (5,7%)", a declarat dr. Adrian Streinu Cercel. Testele mai arata ca din totalul celor 8.425 de persoane bolnave de TBC si care au fost investigate, 68 au fost descoperite purtatoare ale virusului HIV/ SIDA. In plus, 74.690 de persoane s-au prezentat la cerere pentru a realiza testul, 920 au fost depistate seropozitive.

Un alt argument pe care ziaristii britanici ar fi trebuit sa il ia in considerare atunci cand au scris controversatele articole este acele ca ponderea imbolnavirilor cu HIV/ SIDA in Romania este sub media europeana. Fata de Ucraina sau Rusia, tari in care se afla majoritatea persoanelor contaminate, din Europa de Est, in Romania, la mijlocul anului 2006 erau in evidenta doar 7.444 de bolnavi seropozitivi.

Statistici sumbre

Desi numarul bolnavilor romani, afectati de virusul HIV este mult mai mic decat in alte state europene, prof. Streinu Cercel atrage atentia asupra gravitatii situatiei la nivel mondial, unde cele mai recente statistici au furnizat date cat se poate de sumbre. Astfel, potrivit raportului realizat de reprezentanti OMS, in lume sunt depistate, in fiecare zi aproximativ 14.000 de noi imbolnaviri, dintre care peste 2000 de cazuri vizeaza copii sub varsta de 15 ani. Din totalul celor 39,5 milioane de persoane din intreaga lume care au HIV/ SIDA, 37,2 milioane sunt adulti, 17,7 milioane, femei si 2,3 milioane, copii sub varsta de 15 ani.

Aproximativ 4,3 milioane de persoane sunt infectate cu HIV, dintre care 3,8 milioane sunt adulti, iar, 530, copii sub 15 ani. In ceea ce priveste rata de mortalitate din cauza maladiei, pana acum, la nivel mondial s-au inregistrat 2,9 milioane de decese, dintre care 380.000 de copii. In Romania, din totalul celor 7.444 de persoane cu HIV/SIDA, inregistrate pana la mijlocul acestui an, 379 sunt copii cu varste intre 0 si 14 ani, restul de 7.065 avand peste aceasta varsta. Aproximativ 6.578 de persoane sunt in tratament, din care 300 sunt copii sub varsta de 14 ani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.