Centrul si nordul Capitalei sint zonele cele mai vulnerabile la cutremur. Cei care vor sa construiasca in aceasta zona vor scoate cel putin de doua ori mai multi bani din buzunar

Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba sint zonele din Bucuresti cu riscul seismic cel mai ridicat, conform noii harti de microzonare seismica realizate de Institutul de Fizica a Pamintului. Urmeaza, in ordine descrescatoare, zonele Metalurgiei, Unirii, Berceni si Magheru.

"Aceste harti sint folosite de constructori pentru a sti la ce tensiuni vor fi supuse viitoarele constructii in caz de cutremur, pentru a realiza structuri de rezistenta corespunzatoare", a explicat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamintului.

Constructii de doua ori mai scumpe

Potrivit normelor de constructie, pentru a ridica un imobil cu 10 etaje intr-o zona vulnerabila la cutremur, antreprenorii vor scoate din buzunar cel putin de doua ori mai multi bani.

"Se poate construi si pe apa, nu asta este problema. Numai ca pe un investitor il va costa cel putin de doua ori mai mult sa ridice un imobil cu 10 etaje intr-o zona cu risc seismic ridicat", a explicat Gheorghe Marmureanu. Pe de alta parte, Marmureanu sustine ca autoritatile nu consulta hartile de microzonare seismica atunci cind elibereaza autorizatii de constructie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.