O avalansa de critici s-a abatut, ieri, la Conferinta Nationala a Rectorilor, asupra proiectului de lege a invatamantului superior, facut public de reprezentantii Ministerului Educatiei la mijlocul lunii octombrie si aflat, in aceasta perioada, in dezbatere publica.

Ministerul Educatiei a fost acuzat ca incearca sa preia controlul asupra universitatilor, ca va introduce politicul in zona universitara, prin numirea a trei membri in Consiliul Director, ca "redeschide calea pentru o noua coruptie", ca uita de menirea traditionala a universitatilor, pe care vrea sa le transforme in societati comerciale. Pe de alta parte, presedinta Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu, i-a asigurat pe rectori ca proiectul de lege va intra in dezbaterea parlamentului in luna februarie 2007.

"Numirea a trei membri in Consiliul Director al universitatii este o modalitate prin care Ministerul Educatiei sa preia controlul asupra acesteia", a precizat rectorul Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru, criticand in mod direct articolul 62 din proiectul de lege, care prevede ca, din cei sapte membri ai Consiliului Director, trei vor fi desemnati de minister.

"In plus, problema autonomiei este golita de orice continut, se instituie, in cadrul universitatii, o conducere tricefala, in conditiile in care numai rectorul va putea fi tras la raspundere, si se deschide calea pentru o noua coruptie in sistem, dat fiind ca rectorii vor fi presedintii tuturor comisiilor de concurs, dupa cum se introduce si negocierea normelor didactice, ceea ce lasa loc abuzurilor. Adaug aici si faptul ca nu avem pe nicaieri mentionat, in proiectul de lege, un anumit procent din PIB pentru Educatie", a mai spus Panzaru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.