O data cu venirea iernii, dar mai ales in timpul minivacantei de sarbatori, statiunile turistice sunt luate cu asalt de mii de turisti doritori sa-si petreaca un week-end sau mai mult timp in aerul tare al muntilor

Nu putini sunt aceia care se ingramadesc cu aceasta ocazie, pe partii, fie pentru o partida de schi, fie pentru a se intrece cu saniutele sau pur si simplu, aleg metoda "clasica" de distractie: datul pe partie cu...punga. Cei care raman in oras se pot consola si cu un tur de patinoar. Magazinele de echipamente sportive, precum si hipermarketurile au afisat deja oferta de iarna punand la dipozitia impatimitilor de sporturi specifice anotimpului friguros o gama variata de echipamente, constand in diferite modele de schiuri, patine, saniute, precum si imbracaminte adecvata, special conceputa pentru schiori.

Schiul - un hobby costisitor

Pasionatii de schi stiu probabil ca exista mai multe variante de schiuri, concepute pentru toate nivelele, atat pentru incepatori, cat si pentru cei de nivel mediu sau avansat. Astfel, incepatorilor li se recomanda variantele cu lungimi de maximum pana la nivelul barbiei, in timp ce "profesionistii" pot folosi o pereche de schiuri la nivelul inaltimii fetei.

De altfel, pe ambalajul schiurilor, exista indicatii tehnice care precizeaza nivelul pentru care acestea sunt concepute. Cei care au ales sa practice acest sport mai stiu insa ca este si destul de costisitor, deoarece pretul unei perechi de schiuri pentru adulti depaseste 1.000 de lei. De exemplu, la reprezentantele Gipo, schiurile din gama "Nordica" costa intre 200 de lei (modelele pentru copii) si 2.000 de lei (modelele "performante" pentru adulti). Astfel, in cazul in care nu ati pus niciodata piciorul pe un ski, insa vreti sa practicati acest sport, este recomandat sa va achizitionati un model special pentru nivelul "incepator".

De exemplu, modelul "SUV 6 Synergy Track" ("all round confort", pentru barbati), de la reprezentantele Gipo poate fi utilizat atat de incepatori, precum si de schiorii de nivel mediu. Potrivit specificatiilor tehnice, schiurile din aceasta gama sunt astfel realizate incat sa asigure stabilitate si siguranta in viraje, pe orice tip de partie. De asemenea, acestea confera control si precizie deplina, la viteza medie, si se manevreaza foarte usor. Schiurile au constructie "Energy Frame" (tip sandwich, cu nucleu din lemn acoperit cu un strat de carbon), "System Synergy", legaturi "Marker N0310" si invelis protector "AVP TOP" ("Anti Vibration Top"), acesta din urma avand rolul de a "absorbi" vibratiile. Sunt disponibile la marimile 157 (R14), 164 (R15), 171 (R17), 178 (R18), dimensiunile 112-68-98 si costa 1.619 lei.

Pentru nivelul avansat, acelasi producator recomanda varianta pentru barbati, "SUV 10 Synery Track" ("all round sport"), schiuri concepute pentru a asigura viraje sigure impatimitilor acestui sport. De asemenea, acest model asigura stabilitate si precizie, chiar si la viteza foarte mare, datorita bunei aderentee pe care o au pe partie, in orice conditii de vreme sau de zapada. Au constructie "Energy Frame Ca - SUV 10", tip sandwich, cu nucleu din lemn acoperit cu un strat de carbon,"System Synergy", legaturi "Marker N0311" si confera protectie "AVP TOP" sunt disponibile la marimile 160 (R15), 170 (R16) si dimensiunile 115-70-99 si costa 2.097 lei. Si modelele pentru femei se gasesc in cele doua variante (incepator/mediu sau mediu/avansat).

Astfel, variantele "Olympia FOX XBS", pentru incepatoare costa 1.339,90 lei. Schiurile au aceeasi constructie "Energy Frame", nucelu din compozit, sistem si legaturi: "X-Balance System", respectiv "Marker-N0310" si sunt disponibile la dimensiunile 112-68-98. Pentru cunoscatoarele tuturor secretelor partiei, aceleasi reprezentante pun la dispozitie modelele "SUV 10 X SLE", "all round sport", la 2.097 lei. Acestea beneficiaza de constructie "Energy Frame Ca", "System Synergy" si legaturi " Marker N0311", care asigura o buna aderenta pe partie si o stablitate maxima chiar si la viteze foarte mari. In plus, sunt usor de manevrat in orice situatie. Aceste model beneficiaza de protectie "Glass Top" (invelis exterior din fibra de sticla, menit sa "absoarba" vibratiile) si sunt disponibile la marimile 150 (R14), 160 (R15) si dimensiunile 115-70-99. In cazul in care si prichindeii vostri vor sa practice acest sport, reprezentantele Gipo ofera diferite modele special create pentru copii.

De exemplu, modelul "SuperN 1999/2000" este recomandat pentru nivelul incepator sau mediu si potrivit specificatiilor tehnice, confera stabilitate si control maxim, inca de la primele incercari ale copilului pe partie. Schiurile au constructie "Flexcap" si invelis protector "Cushion Top" care le protejeaza impotriva zgarieturilor si loviturilor. Sunt disponibile la marimile 80, 90, 110, 120, 130, 140, 150 si dimensiunile: 97-65-85 (110-140); 88-65-80 (80-100) si costa doar 199 lei.

Nu uitati nici de betele pentru schiat, al caror pret poate depasi 80 de lei. De exemplu, la reprezentanta Hyper Sport o pereche de bete de schi, din gama "Nordica" - "All Mountain 10", disponibile la marimile 110, 115, 120, 125, 130, 135 cm costa 89 de lei.

Claparii, accesorii indispensabile

In ceea ce priveste claparii - incaltaminte fara de care nu se poate schia in conditii optime - nici acestia nu sunt mai ieftini decat schiurile, deoarece pretul unei perechi porneste de la minimum 209,90 lei (variantele pentru copii) si depaseste 1.700 lei (modelele pentru schi performant).

De exemplu, variantele "Nordica - Junior Super N 01", speciale pentru copii, de la reprezentantele Gipo sunt disponibile la 199,90 lei. Tot aici, modelele pentru femei "F8 Women" (cele pentru nivel mediu - "free ride") costa 499 lei sau 599 lei (cele pentru nivel avansat/mediu - "free ride") si 1.479,90 lei (modelele "Olympia SM 12", nivel avansat - "high perfomance"). Claparii pentru barbati sunt disponibili la 599 lei (un model "Litech 8" - "freee ride", pentru nivelul avansat mediu), 699 lei (variantele "Litech 8", pentru incepatori - "all round confort"), 992,90 lei (modelele "Smartech 8 2002/2003", "all round sport", pentru nivelul avansat) sau 1589,90 lei ("Speed Machine 14", "high performance", pentru profesionisti).

Echipamente speciale

Imbracamintea adecvata, special conceputa pentru schiat nu poate lipsi din bagajul schiorului, insa nici la acest capitol preturile nu sunt tocmai convenabile. De exemplu, un pantalon de schi poate costa peste 500 de lei, in timp ce o geaca ajunge chiar si la 1.200 de lei. La magazinul Himalaya, gasiti imbracaminte specifica, atat geci, cat si pantaloni. Pentru femei, producatorii recomanda varianta "Mammut Pamirs Women" confectionata dintr-un material special de ski, "DRYtech", cu dublu strat stretch, respirabil si impermeabil. Geaca este prevazuta cu fermoare de aerisire, imbracaminte interioara detasabila si gluga detasabila, a carei marime se poate ajusta, un buzunar transparent atasat pe maneca pentru ski-pass, buzunar interior special pentru sistemul audio, precum si doua buzunare exterioare. Este disponibila la marimile XS, S, M, L, XL pe nuante de grena si verde si costa 1.249,90 lei. La acelasi pret sunt si modelele pentru barbati, "Mammut Cordillieras Men", confectionate dintr-o combinatie de materiale DRYtech cu dublu strat si DRYtech cu dublu strat stretch, si prevazute cu aceleasi accesorii ca si modelul de dama. Acestea sunt disponibile la marimile M, L, XL, XXL si in diverse combinatii de nuante (rosu cu argintiu si negru, grena cu argintiu si negru etc.).

Pantalonii de ski sunt ceva mai "ieftini" (699,99 lei). Atat modelele pentru femei, cat si cele pentru barbati, din gama "Mammut" sunt confectionate din acelasi material ca si gecile (combinatie de DRYtech dublu strat si DRYtech dublu strat stretch), fiind rezistente la apa. Pantalonii sunt prevazuti cu fermoare pentru aerisire, parazapezi si genunchiere speciale. Variantele pentru femei sunt disponibile la marimile 34-46, iar cele pentru barbati, la marimile 44-58, ambele modele fiind pe nuante de negru. Daca echipamentele speciale vi se par prea scumpe si nu sunteti dispusi sa cheltuiti atat de mult va puteti orienta catre gecile groase de iarna, confectionate din materiale impermeabile, care nu sunt concepute neaparat pentru schi, insa, fara indoiala sunt mult mai ieftine.

La hipermarketul Cora, de exemplu, o jacheta matalasata de dama, confectioanta din fas si bumbac nu costa decat 29,99 lei (suma care include si pretul unui fular, precum si al unei perechi de manusi asortate). Modelul este disponibil la marimile S-XXl, pe diverse culori. Tot aici, seturile pentru barbati compuse dintr-o geaca din poliester, fular si manusi) costa 37,99 lei, iar gecile matalasate din fas si bumbac, pentru copii, 44,99 lei. Si la acestea din urma, manusile sunt incluse in pret.

Alte accesorii indispensabile schiului sunt ochelarii speciali, care au rolul de a proteja ochii impotriva ninsorii, cat si a soarelui. Preturile acestora variaza intre 199 lei si 349 de lei (magazin H2O).

Patinajul - varianta de distractie pentru cei care raman acasa

In cazul in care v-ati hotarat sa ramaneti acasa de sarbatori, dar simtiti nevoia de adrenalina va puteti consola si cu un tur de patinoar. In plus, nici nu va trebuie sa cheltuiti atat de mult ca pentru schiuri, deoarece o pereche de patine costa minimum 70 de lei, insa nu depaseste 400 de lei.

De exemplu, la reprezentantele Sport Intercom, patinele pentru copii, "Roces J Due Jr" costa 249 lei. Acestea sunt prevazute cu doua clape de inchidere, iar marimea lor poate fi reglata intre dimensiunile 36 si 40.

De la aceleasi reprezentante, adultii pot alege o pereche de patine "Roces KVG", prevazute cu o clapa de siguranta si cu siret, avand marimea reglabila intre 40 si 47 ( 349 lei) sau variantele "Roces Mr1", cu trei clape de inchidere, putand fi reglate intre marimile 40-47 ( 370 lei).

Si la hipermarketurile Carrefour, gasiti diferite modele de patine (cu marimi reglabile: 30/33, 34/37; 37/40), la pret de oferta: doar 79,99 lei, iar la reprezentantele Cora preturile acestora variaza intre 141,69 lei; 159,99 lei si 219,99 lei/perechea, in functie de model.

Si pentru ca o data cu primii fulgi de zapada, bucuria copiilor este saniuta nu uitati de acest accesoriu atat de indragit de micuti. La magazinele Sport Dreams, de exemplu gasiti diferite modele, ale caror preturi nu depasesc 65 de lei), iar la reprezentantele Toyz preturile saniutelor variaza intre 60 si 400 de lei (modelele universale cu sezut cu material antiderapant si sine rabatabile).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.