O pictura clasica de Jason Pollok a devenit cea mai scumpa panza din lume dupa ce a fost vanduta in Statele Unite ale Americii de catre magnatul media de la Hollywood David Geffen. Suma pentru care pictura a fost vanduta este de 140 milioane de dolari.

Cel care a dat suma respectiva pentru panza care se numeste "Numarul 5, 1948", este un om de afaceri din Mexic, David Martinez. Jason Pollok a fost un pictor american care a imbratisat curentul abstract-expresionist. A murit la doar 44 de ani, intr-un accident de masina. A dus o viata nu tocmai fericita, fiind alcoolic.

Conform clasamentului alcatuit de publicatia britanica "The Thelegraph", urmatoarea pictura care a fost vanduta pentru o suma considerabila este "Adele Bloch-Bauer", de Gustav Klimt, care a fost vanduta in acest an pentru 135 milioane de dolari. Pe locul trei intra pictura "Baiatul cu pipa" a lui Pablo Picasso, care a fost vanduta in 2004 pentru "doar" 104 milioane de dolari. De altfel, Picasso este artistul care apare cel mai des in topul publicatiei, tot o lucrare de-a acestuia regasindu-se si pe locul patru. "Dora Maar cu pisica" a fost adjudecata in acest an pentru 95,2 milioane de dolari.

In sfarsit, abia pe locul cinci, la o distanta de mai bine de zece milioane de dolari sta van Gogh. "Portretul doctorului Gachet" de Vincent van Gogh a fost vandut in 1990 pentru 82,5 milioane de dolari. in acelasi ani, o lucrare a lui Pierre-Auguste Renoir, "La moara din Galette", este cumparata cu 78,1 milioane de dolari. Pe locul sapte se afla Paul Rubens cu "Masacrul inocentilor", care a smuls doar 76,7 milioane dolari in 2002.

Pe opt ne intalnim din nou cu Vincent van Gogh al carui "Portret al artistului fara barba" a fost vandut in 1998 pentru 71,5 milioane dolari. Pe penultima treapta a clasamentului din "The Telegraph" se afla o pictura a lui Paul Cezanne vanduta pentru 60,5 milioane de dolari, pentru ca pe ultimul loc sa il regasim din nou pe Picasso. "Femeia cu brate incrucisate" a fost vanduta in 2000 pentru 55 milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.