Luni, Galeria Galateea a gazduit vernisajul expozitiei de lumini, umbre si culori, creion si acuarela "Graficatura" semnata Horatiu Malaele. O intalnire cu prieteni, un prilej de a ciocni un pahar de sampanie Veuve Cliquot in onoarea celui care si-a incercat talentul, cu stralucire, in regie dar si in regia de armonii si culori a cartonului si pergamentului. Am spicuit cateva ganduri din aceste clipe traite "pe furate"...

Horatiu Malaele:

"Este o expozitie care 'a umblat>> pe la Venetia, pe la New York, pe la Bonn si o parte din ea a poposit in aceasta buna la suflet galerie Galateea, dar prost imbracata, nu din lipsa de grija a celor de la Uniunea Artistilor Plastici, pentru ca acolo sunt niste oameni cu cap, dar a celor de la putere care ingroapa banii mai mult in drumuri si poduri decat in cultura".
- Ce personalitati au vorbit la Institutul Cultural de la Venetia, respectiv la cel de la New York si Bonn?
- Directorii acestor institute culturale, iar la Venetia am deschis un festival de film romanesc si am avut participanti de toate categoriile... E o expozitie eteroclita, eterogena, din timpuri diferite, dar asta nu urmareste cursul unui stil, este mai mult o expozitie de grafica, e putina caricatura satirica si vreo doua-trei acuarele de suflet. Sunt desene din perioade diferite, am incercat sa extrag macar intentiile din fiecare perioada pentru a le aseza unitar in povestea acestei galerii. E o poveste mai mult de suflet, dar nu numai... o poveste cu prieteni si "dusmani"...
- Vezi viata razand?
- Asa cum am stabilit.

George Mihaita:

"Eu am venit sa respir Horatiu Malaele in seara asta. Am cateva caricaturi ale lui Horatiu, le pastrez cu sfintenie... Am venit la unul din putinii mei buni prieteni".
- Cum ati colaborat in "Revizorul"?
- Pai, uitati-va ce fata mi-a facut si o sa intelegeti. Daca ne luam dupa cronici, trebuie sa-i multumesc caci, datorita lui, am facut cel mai frumos rol al carierei mele.
- Si daca nu ne luam dupa cronici?
- Daca nu ne luam dupa cronici, tot la fel.
- Cum ii raspundeti la o astfel de graficatura?
- Ii raspund cu o noua propunere repertoriala. Vom incerca sa abordam anul viitor, impreuna cu Horatiu ca regizor, o piesa de Shakespeare. Va fi o surpriza.

Dorin Suciu, jurnalist:

"Am remarcat si in Revizorul, a carui regie a semnat-o, ca si aici, in expozitie, comicul cu fata abisala pe care il afiseaza... Un talent nativ, o linie expresiva care surprinde sufletul omului... cu detasare, cu nepasare, s-ar spune... Cineva ar zice ca e comic. Nu e comic, e foarte dramatic, este chiar expresionist in ceea ce face si, ceea ce e absolut remarcabil, el face totul din instinct, nu din lucruri invatate... El deseneaza cu prospetimea celui care vede lumea prima data. El vede enorm si simte monstruos, ca sa parafrazam o expresie celebra, vine de la dramatic spre tragic, fara poza, absolut natural...".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.