Inspectoratul pentru Constructii a propus asigurarea obligatorie a oricarei cladiri, sub sanctiunea aplicarii unei amenzi de minimum 10.000 RON.

Propunerea apartine Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) si este inclusa in proiectul Codului constructiilor, aflat in dezbatere publica pe site-ul institutiei, la adresa www.isc-web.ro. Proiectul prevede obligativitatea asigurarii "cladirilor de catre investitori sau de proprietari, pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosinta".

"Asigurarea imobilelor este obligatorie in UE, in timp ce la noi 70% dintre cladiri nu au astfel de asigurari", explica ratiunea acestei prevederi Dorina Isopescu, inspector general al institutiei. Propunerea ISC va putea fi respinsa sau acceptata, insa, odata aprobata, va trebui insotita de legi specifice, precum si de propriile conditii puse de asiguratori, adauga Isopescu.

Certificat de garantie

Daca proiectul va fi aprobat in forma actuala, orice cladire va trebui sa detina un certificat de conformitate. Rolul acestuia este de a garanta cumparatorilor ca imobilul este conform cu proiectul initial. Certificatul va trebui avizat de ISC si va fi necesar la intabularea sau la instrainarea oricarei locuinte/cladiri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.