Medicii americani sustin ca tinerele necasatorite sunt cele mai predispuse la dezvoltarea bolii

Munca in exces dubleaza riscul aparitiei diabetului zaharat de tip doi, iar cele mai predispuse persoane la imbolnavire par a fi tinerele femei. Mai mult, celibatarele sunt mai vulnerabile in fata acestei maladii decat persoanele casatorite deoarece ele au tendinta de a lucra peste program, de a fuma sau a consuma alcool in exces. Toate acestea reprezinta concluziile unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea din California, la care au participat peste 60.000 de femei cu varste cuprinse intre 29 si 46 de ani.

Potrivit studiului publicat in cotidianul britanic "The Mirror", persoanele care petrec la serviciu mai mult de 60 de ore pe saptamana prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de diabet fata de cele care lucreaza saptamanal intre 21 si 40 de ore. Argumentele pe care isi fundamenteaza cercetarea expertii americani se refera la faptul ca programul incarcat de la locul de munca atrage dupa sine cresterea gradului de stres la tinerele persoane.

Astfel, printr-o reactie in lant, acesta duce la ridicarea nivelului de cortisol, unul din factorii determinanti ai aparitiei excesului in greutate. In cele din urma, persoanele ajung supraponderale sau chiar obeze, in randul lor, diabetul de tip doi avand cea mai mare frecventa de manifestare. Avand in vedere ca cercetatorii americani considera ca femeile care lucreaza sub 40 de ore pe saptamana, adica mai putin de opt ore pe zi, sunt cele mai ferite de diabet, este interesant de aflat ce categorii profesionale respecta un astfel de program.

Concluziile unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea California, arata ca femeile cu varste cuprinse intre 29 si 49 de ani care petrec mai mult de 60 de ore saptamanal la serviciu prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de diabet zaharat de tipul doi, fata de tinerele care lucreaza doar 20 de ore saptamanal. Mai mult, specialistii sustin ca in urma cercetarii au descoperit ca femeile necasatorite sunt de asemenea mai vulnerabile in a dezvolta aceasta boala. Explicatia stiintifica: acestea au o disponibilitate mai mare de a face ore suplimentare, decat femeile casatorite si mai mult, consuma in exces tutun si alcool.

Presedintele Comisiei de diabet si boli de nutritie din cadrul Ministerului Sanatatii, prof. dr. Constantin Dumitrache, ne-a declarat ca principalul factor care determina aparitia diabetului de tip doi, pe langa componenta genetica, il reprezinta excesul ponderal si nu stresul. "Factorul genetic este primul de la care trebuie sa pornim intrucat diabetul se transmite genetic.

Excesul ponderal este cel mai important element care pune in evidenta aparitia bolii, iar stresul nu este decat un factor complementar", sustine doctorul.

Stresul de la serviciu, doar factor complementar

In ce priveste concluziile cercetatorilor americani, potrivit carora stresul de la serviciu dubleaza riscul aparitiei maladiei in cauza, profesorul Dumitrache ne-a spus ca nu intelege motivatia acestei afirmatii. "Stresul poate sa provoace tulburari metabolice care sa altereze starea de sanatate a unei persoane dar in niciun caz nu dubleaza riscul de dezvoltare a diabetului", ne-a declarat medicul. In lipsa unei argumentari stiintifice care sa explice concluzia la care au ajuns americanii, conform careia tinerele femei ar fi mai predispuse la imbolnavirea de diabet, medicul roman poate doar sa intuiasca explicatia.

"In ultimul timp din ce in ce mai multe tinere sufera de ovarita micropolichistica, boala care poate impiedica sinteza insulinei. Acest lucru conduce la cresterea glicemiei si deci la aparitia diabetului", ne-a lamurit seful comisiei de diabet din cadrul Ministerului Sanatatii.

Mersul pe jos scade nivelul glicemiei

Profesorul roman considera ca mai vigilente ar trebui sa fie persoanele la care se manifesta o frecventa mai mare in urinare, un consum mai mare de apa sau de mancare, primele semnale ale declansarii bolii. Totodata, supraponderalii sau mamele care au nascut copii cu greutate de peste patru kilograme prezinta un risc crescut de declansare a diabetului zaharat de tipul doi. In ce priveste tratamentul, activitatea fizica este cea mai indicata. Medicul Dumitrache ne-a spus ca un program lejer de exercitii fizice reprezinta tratamentul major in ameliorarea bolii. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu mersul la sala de fitness, profesorul recomanda plimbarea. "O ora de mers pe jos face ca nivelul glicemiei sa fie de zece ori mai mic", a conchis medicul Constantin Dumitrache.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.