Violenta in cuplu, divortul, consumul de alcool si droguri, precum si bolile psihice prezente la parinti ii consuma unui copil cea mai mare parte din energia copilariei.

Parintii care isi supun copiii abuzurilor emotionale cum ar fi divortul, violenta conjugala sau drogurile risca sa-i transforme in persoane exagerat de agresive sau, dimpotriva, exagerat de introvertite.

Acesta a fost avertismentul lansat ieri in cadrul unui seminar organizat de Societatea Nationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii copilului (SNCAN). Experta internationala in bunastarea copilului, Kari Killen, a atras atentia ca un copil nu este abuzat doar atunci cind este maltratat fizic, ci si in situatiile mentionate mai sus, care genereaza abuzul emotional. Iar copiii supusi unei astfel de copilarii sint nevoiti sa dezvolte "strategii de supravietuire" pentru a suporta abuzul emotional, strategii care ii arunca in cele doua extreme: fie devin prea extrovertiti si chiar agresivi, fie se inchid in sine si nu stiu sa comunice cu ceilalti, potrivit expertei din Norvegia.

Metode de supravietuire

Divortul, agresivitatea in casnicie, drogurile, bolile psihice determina parintii sa-si schimbe comportamentul fata de copil, caruia ii transmit ca nu mai este o prioritate pentru ei si chiar il fac sa aiba o parere proasta despre sine. In aceasta situatie, copilul isi construieste "strategii de a se ajusta la ambient si la parinte pentru a putea supravietui, adaptari care ii consuma energia si in final ii distorsioneaza dezvoltarea", spune Killen. Astfel, exista doua tipuri de copii: "supraadaptatii", care sufera in interior, si cei care fug de situatie, care explodeaza in afara suferinta.

Psihologul Ana Muntean, de asemenea presedinta SNCAN, a spus ca cei care traiesc de doua ori mai intens dramele neglijentei si ale abuzului emotional sint copiii care traiesc in institutiile statului si care "sint total dezorientati si lipsiti de orice fel de modele si atasament".

Copiii-clovn

Cel mai vizibil afectati de problemele din casa sint insa copiii care aleg sa-si exteriorizeze suferinta si care manifesta o agresivitate exagerata fata de ceilalti. Muntean a explicat ca ei reactioneaza agresiv fara sa aiba un motiv real, "din nimic" si "se descarca repetitiv", in timp ce un copil normal se opreste dupa ce are o iesire violenta.

Specialista Kari Killen spune ca solutia nu este punerea la zid si limitarea acestor copii, ci discutiile in profunzime. Insa alti copii ajung sa aiba un comportament distructiv fata de ceilalti copii, animale sau chiar fata de ei insisi, avind in spate modelul unor parinti violenti. La fel de agresivi sint si kineticii, care au o stare de anxietate permanenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.