De la sfarsitul acestei luni, bucurestenii care circula cu mijloacele de transport in comun, oricare ar fi ele (ale RATB sau Metrou), vor putea beneficia de Sistemul Automat de Taxare (SAT), folosind cardul unic ACTIV.

Pretul unei calatorii ramane neschimbat. Studentii si pensionarii vor beneficia de facilitatile pe care le au si in prezent. Precizam ca pensionarii vor avea un card special. Din pacate, pentru inceput, RATB va vinde carduri numai la centrele de abonamente din subordinea casieriei Berceni, a afirmat Gheorghe Aron, directorul general al RATB.

Prima simulare oficiala a avut loc sambata dimineata, cand primarul general Adriean Videanu s-a urcat, insotit de ziaristi, intr-un autobuz adus la usa Primariei Municipiului Bucuresti.

In locul perforatorului cunoscut, masina era prevazuta cu validatoare electronice. Primarul care tocmai primise un card (asemanator cu unul bancar, de salariu) l-a "aratat" aparatului. Dar, ghinion! Aparatul nu a citit cardul! Validatoarele electronice sunt capabile sa citeasca acel card de la o distanta minima de cinci centimetri. "O perioada de timp - probabil vreo sase luni - vor functiona in paralel atat noul card, cat si cartelele magnetice de metrou. In prima faza, sunt programate sa functioneze cardurile doar in regim de abonament. Ulterior, se vor pune in circulatie si cardurile pentru calatorii zilnice sau de alte tipuri", a declarat Videanu.

Dupa aceasta prima experienta, autobuzul s-a pus in miscare. Pana la Piata Unirii. Intreaga echipa a coborat la statia de metrou. Aici lucrurile au mers mai bine, iar aparatul a citit cartela magnetica a primarului.
Cardul este personalizat, pentru securizare. O data cumparat, este incarcat si poate fi folosit. Cand se termina, nu se arunca, ci se reincarca.

Deocamdata, SAT va fi folosit la metrou si numai pe liniile RATB 312, 313 si 381.

"Am convingerea ca vor fi si neconformitati in procesul de derulare. RATB va incepe de saptamana viitoare (de astazi - nn), o campanie de informare a cetatenilor. Cred ca lucrurile se vor rezolva pe parcurs", a mai spus Videanu. SAT a fost initiat in anul 2000, de Traian Basescu, pe atunci primar general. Valoarea investitiei este de aproximativ 12 milioane euro. Banii provin din surse locale si de la Banca Europeana de Investitii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.