Istoricii romani si maghiari vor colabora pentru a redacta un volum comun de istorie a Romaniei si Ungariei, realizat sub egida Academiei Romane si a Academiei Ungare de stiinte, au declarat pentru Adevarul surse diplomatice.
Tema figureaza si pe agenda sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei, care se va desfasura astazi la Budapesta. Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a trimis deja o solicitare conducerii Academiei Romane, sa nominalizeze pana in decembrie membrii comisiei mixte din partea Romaniei.

Termenul-limita pentru constituirea comisiei este iulie 2007, iar finalizarea proiectului a fost stabilita pentru 2010. Redactarea volumului de istorie romano-maghiar va fi facuta dupa modelul manualelor de istorie franco-germane, care au fost introduse din toamna aceasta in scolile din Franta si Germania si care ofera elevilor posibilitatea sa cunoasca evenimentele istorice comune celor doua tari, chiar si temele sensibile, vazute atat din perspectiva franceza, cat si din cea germana. "Sunt convins ca acest manual de istorie poate sluji, si in alte parti, drept invitatie la reflectie", a apreciat ieri ambasadorul german la Bucuresti, Roland Lohkamp.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.