Incepind cu anul acesta, tinerii care intra la facultate nu mai pot obtine diplome de licenta in cibernetica. Hotarirea a fost luata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), care a eliminat cibernetica de pe lista domeniilor de licenta fiindca a considerat ca este o specializare ce poate fi studiata abia la masterat sau doctorat. Studentii si profesorii de la ASE Bucuresti spun ca MEC le-a adus un mare prejudiciu deoarece diplomele ciberneticienilor romani sint valoroase, fiind recunoscute de universitati de prestigiu din lume.

"Domnule ministru, comunitatea universitara din Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica a primit cu stupoare vestea publicarii HG 88/2005, document care certifica disparitia virfului de lance in invatamintul superior economic din Romania - domeniul de licenta Cibernetica Economica. Este o amputare a celui mai important segment al stiintei economice moderne, care anuleaza brutal o traditie de 38 de ani", se arata intr-un comunicat al conducerii ASE. Practic, pe diplomele de licenta va fi trecut numai domeniul "Statistica si Informatica economica", iar denumirea "Cibernetica", pentru cei care vor alege aceasta specializare, va aparea numai pe suplimentul de diploma. Profesorii si studentii solicita reintroducerea termenului "Cibernetica" in titulatura domeniului de licenta, spunind ca eliminarea lui "va avea consecinte negative asupra pregatirii studentilor".

Cadrele didactice de la ASE nu au fost consultate

"Ceea ce ne deranjeaza cel mai mult este ca ministerul nu ne-a consultat. Nu stim care este ratiunea pentru care s-a facut acest lucru. Peste tot in Europa exista acest domeniu de licenta, chiar daca el se numeste altfel, de obicei economie cantitativa. Daca era o problema cu termenul cibernetica, puteam face o dezbatere impreuna cu MEC", ne-a declarat prof. dr. Virginia Maracine, de la catedra de cibernetica din ASE.

"Planurile de invatamint sint compatibile in proportie de 80a cu cele ale universitatilor de prestigiu din Europa si SUA, de aceea diplomele de licenta sint recunoscute in toate tarile dezvoltate. Avem 12 scoli doctorale infiintate impreuna cu universitatile Carolina de Nord (SUA), Goteborg (Suedia) si Palermo (Italia). Avem doctoranzi proveniti din tari ca Franta, Germania, Israel", afirma rectorul ASE, prof. dr. Ion Rosca.

Cibernetica era o carte de vizita a ASE

Studentii si profesorii de la ASE spun ca o diploma de licenta pe care scrie "Cibernetica" poate deschide toate usile in Vest. In plus, toate universitatile mari ale lumii au acest domeniu de licenta, chiar daca el poarta alte denumiri, precum: "Economie cantitativa", "Cercetari operationale", "Stiinta deciziei" sau "Dinamica sistemelor". "Este adevarat ca denumirea de "Cibernetica" este folosita in fostele tari comuniste. In Vest, aceeasi specializare universitara exista insa sub diferite alte nume, dar pentru noi este important sa pastram numele "Cibernetica" pentru ca este ca o firma. Este un brand pe care MEC il distruge", sustine Florin Grosu, presedintele Senatului Studentilor din ASE.

Absolventi ajunsi in functii importante

Multi dintre absolventii Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica au ajuns in functii importante, in institutii si universitati din intreaga lume. Printre ei se numara: Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, Lucian Croitoru, economist la Banca Mondiala, Sorin Maruster, doctorand si cadru didactic asociat la Massachusetts Institute of Technology (SUA), ziaristul Dan Turturica, senatorul Corina Cretu si analistul economic Constantin Rudnitchi. "Este trist ca, dupa atitia ani, se pune problema ca pe diploma sa nu mai apara denumirea facultatii asa cum este ea in momentul de fata. Nici macar comunistii nu au incercat sa faca acest lucru", ne-a declarat Constantin Rudnitchi.

MEC vrea "Cibernetica" doar la master si la doctorat

"Am aduce un prejudiciu ireparabil scolii de cibernetica daca am persista in eroarea de a organiza studiile la nivel de licenta, care ofera cunostinte pe un domeniu larg", afirma ministrul Mircea Miclea. Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamint superior si cercetare stiintifica in MEC, ne-a declarat ca, "potrivit specialistilor, cibernetica este elita informaticii economice si de aceea ea ar trebui studiata la masterat si doctorat, nu la licenta. In primul rind, nu este vorba de desfiintarea ciberneticii ca specializare universitara, si numai de redenumirea domeniului de licenta respectiv.

Secretarul de stat a precizat ca decizia ca pe diploma sa nu apara decit titulatura domeniului de licenta este, deocamdata, numai o idee, care mai poate fi discutata. "Problema formei grafice si a continutului diplomei de licenta va fi presanta abia peste trei ani, cind prima generatie de absolventi va incheia studiile. Problema va mai fi discutata de CNEAA, de parlament si se va mai reflecta asupra ei. In plus, studentul nu va primi numai diploma, ci un pachet de acte de studii care va contine diploma de licenta, suplimentul de diploma si foaia matricola. Specializarea cibernetica se va regasi cu siguranta pe supliment si pe foaia matricola", a precizat Dumitru Miron. Ministrul Mircea Miclea recomanda ASE sa organizeze un masterat atractiv in specializarea cibernetica, in limba engleza, pentru a-i spori vizibilitatea pe plan extern.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.