Ai nevoie de un master ca sa ajungi bogat? Schimbatul des al slujbelor te face sa pari mai experimentat? Cind raspunzi „Da” la aceste intrebari, ai intrat in capcana miturilor care circula in interiorul companiilor.

"Forbes" a scos la inventar cele mai comune 13 mituri care circula de capul lor, din birou in birou.

1. Fiul sau fiica proprietarului companiei este un director general prost.

Membrii familiei inteleg mai bine industria si compania, sint de parere cei de la "Forbes", care dau ca exemplu "The Washington Post". In Romania, stereotipul functioneaza insa destul de bine, crede psihologul Petru Ilut: "Exista firme in care unui frate i se dau 500 de dolari numai sa nu incurce afacerea".

2. Poti sa-ti schimbi oricind slujba.

Cind te muti dintr-un departament de vinzari de la o companie de sanatate la o banca e in regula, nu insa si cind vrei sa practici avocatura de la 35 de ani. Poti sa o faci si la noi, este de parere George Butunoiu, Managing Director in cadrul companiei de resurse umane Butunoiu LTD, doar ca este destul de greu sa convingi la noul job. "In Romania, businessurile evolueaza mai rapid, apar si mor mai repede", spune acesta.

3. Ai nevoie de un master ca sa te imbogatesti.

Numai 16% dintre cei aflati in "Top 400 Forbes" al celor mai bogati americani au un MBA. "Te ajuta indirect, facindu-te sa crezi ca esti mai bun si influentindu-i pe cei din jur", crede si Butunoiu, care este de parere ca cei cu astfel de diplome functioneaza precum o casta, ajutindu-se adesea intre ei.

4. Iti vei iubi slujba.

Pe naiba, aproape ca spune Petru Ilut: "Tendinta omului este de a sta cit mai putin la serviciu, desi azi firmele incearca sa faca sederea la birou cit mai placuta". Consilierii in cariera sint de acord ca o balanta buna intre job si familie este cheia succesului, trimbiteaza "Forbes".

5. Seful te vrea neconventional.

Sa te intelegi cu colegii si cu sefii este mult mai important, considera "vinatorii de mituri". "Pentru businessurile antreprenoriale functioneaza, nu insa si pentru corporatii", adauga Butunoiu.

6. Jobul iti va fi luat de un chinez.

In Romania, riscul este mai mic, crede Butunoiu: "Problema e a angajatorilor care nu gasesc mina de lucru, nicidecum a angajatilor". "Numai 13% din cele 33 de milioane de tineri profesionisti din tarile cu forta de munca ieftina au diplome universitare competitive", argumenteaza si institutul McKinsey Global.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.