"Cadrele didactice nu primesc prima de vacanta deoarece ei beneficiaza de alte drepturi", a declarat, saptamana trecuta, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Elena Doina Dascalu.

Drepturile de care vorbeste doamna secretar de stat sunt, din pacate, doar pe hartie. In fiecare judet, primarii ii fura pe dascali cu zeci de milioane de lei vechi. Sunt bani pe care cadrele didactice navetiste ar trebui sa-i primeasca in baza reglementarilor din Statutul personalului didactic, dar, de ani de zile, consiliile locale refuza sa deconteze cheltuielile de transport. Profesorii ajung sa plateasca pentru naveta aproape jumatate din salariu. Dascalilor nu le sunt decontate nici cele sase calatorii pe calea ferata cu reducere de 50% de care beneficiaza anual, potrivit aceleiasi legi organice, Statutul personalului didactic. In unele localitati, primariile sunt pe punctul de a fi executate silit, dupa ce sindicatele au castigat in instanta dreptul de decontare a cheltuielilor de transport.

Transportul se deconteaza la tribunal

In judetul Constanta, dascalii navetisti din comuna Targusor nu si-au primit sumele cheltuite pe biletele de autobuz nici macar pe anul 2005. In aceeasi situatie se afla adascalii din Simionuc, Comana, Baraganu. Sumele se ridica la zeci de milioane de lei vechi, dupa aprecierile liderilor de sindicat.

Pentru recuperarea sumelor s-a recurs la chemarea in instanta a edililor. Valeriu Diculescu, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) Galati, sustine ca profesorii ar trebui, conform legii, sa beneficieze anual de o reducere de 50% pentru sase drumuri dus-intors efectuate pe rutele CFR. "Acesta decizie nu se respecta sau se primesc reduceri doar pentru calatoriile facute cu personalul, la clasa a doua, desi legea nu stipuleaza acest lucru. Din acest motiv am deschis un proces inca din luna iunie a anului 2006", a spus Diculescu. O alta masura nerespectata este disputata tot in instanta. Conform Contractului Colectiv de Munca, toti profesorii au dreptul la decontarea transportului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.