Angajatorii devin mai putin interesati de studiile absolvite de potentialii angajati, pentru ca oricum trebuie sa ii instruiasca. Pentru pozitiile de ucenic, cu adevarat importante sint doar calculatorul si o limba straina. Si sa nu fi invatat deja practici gresite.

Ce meserii poti sa practici daca termini 12 clase? Traducator, secretara, programator, contabil sau consultant servicii sint citeva joburi pentru care tinerii absolventi de 12 clase pot aplica spre angajare. Caz in care o diploma de licenta va deveni folositoare abia mai tirziu in cariera.

Cele mai multe cereri de angajare sint oferite pentru consultantii de servicii, secretari, respectiv contabili, spune Maria Suciu, coordonator de comunicare, despre oferta de locuri de munca de pe portalul Neogen. Totusi, salariul mediu pentru absolventii de studii medii este de 730 de lei pe luna net, plus bonuri de masa.

Recrutorii vor cu studii superioare

In anumite domenii, experienta poate fi un avantaj mai mare decit studiile. In altele, dimpotriva, experienta poate fi considerata chiar un handicap.

"Comparind rapiditatea de angajare a unui absolvent de studii superioare cu un absolvent de studii medii, primul are sanse mai mari sa-si gaseasca mai repede un loc de munca", e de parere Ana-Maria Hortopan, Senior HR la ADECCO.

Regula se aplica cu atit mai mult in cazul tinerilor functionari, cum ar fi cei din domeniul bancar, unde angajatorul nu vrea sa preia angajati care au invatat practici gresite. Pe de alta parte, in cazul joburilor tehnice, experienta de minimum sase luni este intotdeauna preferata, spune Hortopan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.