In cadrul proiectului „Zece pentru Romania”, initiat de Realitatea TV, cercetarea sociologica efectuata de patru institute de sondare a opiniei publice in randurile medicilor de specialitate a oferit urmatorul top de chirurgi, prezentati in ordine alfabetica: Mircea Beuran, Serban Bradisteanu, Vladimir Ciurea, Constantin Copotoiu,Cristian Dragomir, Ion Georgescu,Theodor Horvat, Sorin Oprescu, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ion Vasile.

Criteriile folosite in evaluarea acestor medici au fost: competenta profesionala - 88%, consecventa - 36% si pregatirea continua - 34%. Cam in acelasi moment a aparut si "Topul medicilor", realizat de revista "Bilant". Deloc inamplator, acest top cuprinde multe dintre numele de mai sus, cum sunt cazurile chirurgilor Vlad Ciurea si Mircea Beuran, cu acesta din urma ziarul nostru oferindu-va mai jos un interviu in exclusivitate.

Dr. Mircea Beuran: "Am la activ 18-19.000 de operatii!"

De 2-3 ani s-a auzit doar de activitatile dumneavoastra in domeniul medical. Nu mai faceti politica?

Sunteti un observator fin, amprenta mea este puternica in lumea medicala, cu toate ca si politica pe care o faceam era politica sanitara.

Ce puteti sa ne spuneti de acest interval, de cand ati parasit guvernul Nastase si v-ati intors la clinica si spital?

In primul rand, vreau sa va spun ca intoarcerea mea nu a fost simpla, deoarece fostul rector al UMF Bucuresti, Prof. Dr. Laurentiu Popescu, a regizat un senat universitar in octombrie 2003 care
mi-a desfacut contractul de munca cu Universitatea si apoi a facut presiuni catre MEC vis-a-vis de pozitia mea de confe-rentiar. M-am judecat in instanta cu institutia universitara, am fost obiect de analiza a multiplelor comisii de onoare ale MEC, dovedind ca documentele depuse de institutia universitara sunt lovite de nulitate absoluta.

Mai mult, a reiesit ca in anul 2000, cand a fost analizat dosarul meu de conferentiar, in cadrul Comisiei de Specialitate, Dl. Prof. Leonida Gherasim a atentionat comisia ca dosarul Dr. Beuran Mircea nu se puncteaza la capitolul Coordonarea ghidurilor medicale, deoarece nu are o contributie personala pe un capitol din ghiduri, dar are suficient de multe puncte la dosar. Asa incat a fost aprobat in 2000 si reconfirmat in 2004.

Ce credeti ca a facut sa agite apele in lumea universitara si media?

Pot sa va spun acum ca este un cumul de gelozie, de orgoliu, de vanitati si de uneltiri pentru a folosi "capul lui Beuran" ca moneda de schimb in interesele personale ale unora si ale altora.

Puteti sa fiti mai explicit?

Nu imi face mare placere sa-mi amintesc de oameni mici, cu creiere mutilate de vise oneroase si imbibate in alcool, pentru ca toate acestea s-au pus la cale intr-un restaurant bucurestean. As vrea sa inchei aici, sa-i multumesc lui Dumnezeu, Justitiei si pacientilor mei care au fost langa mine. Iar politica sanitara o fac aici, in sectia/clinica pe care o conduc si in cadrul comisiei de specialitati chirurgicale a MSP.

Care este matricea zilei de munca a Dr. Beuran?

Zilnic sunt la ora 7.00 in clinica si am o activitate diversa de la raportul de garda, vizita si contravizita la bolnavi, cursuri si pregatirea cursurilor pentru studenti, coordonarea si suprave-
gherea medicilor rezidenti si, bineinteles, programul operator.

Cate operatii aveti la activ, daca exista un asemenea "inventar"?

Avand peste 25 de ani de lucru intr-un serviciu de chirurgie de urgenta si lucrand permanent, indiferent de alte munci prestate, cred ca am acumulat intre 18.000 - 19.000 de operatii, multe fiind interventii chirurgicale la politraumatizati, operatii complexe ce insumeaza gesturi mixte cu Departamentul de imagistica (operatii sub ecograf, sub CT, impreuna cu angiografistii nostri), de asemeni mari urgente chirurgicale la bolnavi cu boli oncologice.

Ce operati frecvent?

Stomac, duoden, colon, rect, pancreas, esofag, rinichi, tumori retroperitoneale, torace etc.

Faceti si operatii laparoscopice?

Vreau sa va raspund printr-un fapt: toti chirurgii pe care ii coordonez sunt si laparoscopisti si facem chirurgie laparoscopica atat in urgenta, cat si pentru cazuri cronice si, mai mult, am diversificat cazuistica laparoscopica. Spre exemplu: hernie hiatala, ulcer perforat, splenectomie, jejunostomie de alimentatie, adrenalectomie stanga si dreapta, tumori benigne de ovar si anexele organelor genitale la femeie, hernii ombilicale, hernii inghinale si am lasat colecistul spunandu-va ca facem aproximativ 1.700 de colecistectomii pe an.

Aveti probleme cu sistemul de ingrijire, medicatia etc.?

Problemele noastre se leaga foarte mult de adresabilitatea masiva a bolnavilor care, ei sau familiile lor, vin spre Spitalul de Urgenta. Nu este un lucru rau, este bun, dar suntem limitati ca spatiu, aglomeratia si oboseala acumulate prin munca la foarte multi bolnavi aduc si nemultumire, si insuficiente, si consumuri foarte mari.

Cum vi se pare sistemul sanitar acum?

Sunt foarte multe lucruri care s-au schimbat in decursul celor doi ani, legislatia a fost modificata, dar volumul mare de modificari in unitatea de timp scurta si cu managerii care au o experienta practica redusa, lucrurile bune inca nu se observa, dar cred ca era nevoie de o modificare evidenta in sistemul de sanatate, care trebuie sa aduca binele atat bolnavilor, cat si intregului personal medical, si cred ca este nevoie de inca o consultanta cu actorii din sanatate cu mai multa experienta practica. As insista ca sa existe un sistem mult mai riguros de control al calitatii gestului medical si in general controlul banilor care intra in sistemul sanitar.

Ce activitate stiintifica si publicistica ati avut in 2006?

Impreuna cu colectivul de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si Clinicile Medicala si Chirurgie a III-a de la Cluj am publicat in calitate de autor si coautor "Actualitati in diagnosticul si tratamentul hemoragiilor digestive superioare", am participat la congresele european si mondial de la Ljubljana si Malmo de chirurgie de urgenta si traumatologie, dar as vrea sa subliniez ca revista World Journal of Gastroenterology a publicat un articol cu titlul "Large mucinous biliary cystadenoma with 'ovarian-like>> stroma: A case report", autori Mircea Beuran, Dan Venter, Laura Dumitru, in volumul 12, numarul 23 din 21 iunie 2006.

Va multumim.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.