O ramura a medicinei moderne din Romania este incremenita in epoca de piatra, iar cei 75 de specialisti nu pot decit sa se uite la ce fac colegii lor de peste hotare, pentru ca in tara nu exista nici un aparat modern care sa le permita exercitarea profesiei la adevarata ei valoare.

Medicina nucleara este in prezent una dintre cele mai avansate ramuri ale stiintei mondiale, cu ajutorul ei cancerul putind fi detectat inca de la primele celule afectate, cu patru-cinci ani inainte ca boala sa poata fi pusa in evidenta cu ajutorul radiografiei, tomografiei sau rezonantei magnetico-nucleare.

Acest fapt permite instituirea precoce a unui tratament si cresterea substantiala a sanselor de vindecare. Pentru aceasta, este nevoie de un aparat special, numit PET-CT, care, practic, scaneaza intregul corp si gaseste celula afectata de boala. Numai ca in Romania nu exista nici un astfel de aparat, in timp ce la Budapesta trei sint in functiune.

Injectii radioactive

Profesorul Ioan Codorean, presedintele executiv al Societatii Romane de Medicina Nucleara, spune ca in ultimii sase ani numarul laboratoarelor de medicina nucleara din tara a scazut de la 31 la 26, iar dotarea lor este la nivelul anilor ’80. "Pacientului i se injecteaza un izotop radioactiv, legat de o substanta care ajunge in organul pe care vrem sa-l vizualizam. Se capteaza energia emisa de izotop si se suprapune peste imaginea organului respectiv, iar noi ne dam seama unde este boala", explica Codorean tehnica la care medicii romani inca nu au acces.

In Europa, procedeul este folosit ca metoda de diagnosticare pentru minimum 10.000 de persoane dintr-un milion de locuitori. "Daca cele 26 de laboratoare ar fi dotate modern, s-ar putea investiga doar 20.000 de romani din 22 de milioane si tot am fi in urma", adauga Codorean.

Aparate de cinci milioane de euro

Cei 75 de medici specialisti in medicina nucleara din Romania trebuie sa se multumeasca sa studieze dupa poze si din experientele colegilor de peste hotare. "Aducem fotografii de la congresele internationale si le prezentam aici. Teoretic, sintem la zi cu ceea ce se intimpla in lume", spune Ioan Codorean. Un aparat PET-CT complet, impreuna cu instalatia care produce izotopii radioactivi costa cinci milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.